SVERIGES STÖRSTA KOMMERSIELLA DATACENTER BYGGS JUST NU I UPPLANDS VÄSBY

Just nu bygger företaget Digiplex i en första etapp ett datacenter i storformat på den tomt man förra året förvärvade i Upplands Väsby. En investering på över en miljard kronor.

– I ett första skede byggs 6 000 kvadratmeter datahallar, det är enormt mycket. Men med en expansionsmöjlighet upp till 30 000 kvadratmeter siktar vi på att bli marknadsledande, säger Johan Berglund, försäljningschef för Digiplex Sverige.

Han berättar att det man nu bygger upp i Upplands Väsby på sikt kommer att bli det största kommersiella datacentret i Sverige. Vad det handlar om är att man erbjuder en förberedd yta med el och kyla där företagets kunder hyr plats för utplacering av serverutrustning.

Varför just Upplands Väsby? Det handlar till en del om att Sverige och Väsby lever upp till de strikta hot- och riskbedömningar – till exempel naturkatastrofer och politisk stabilitet – som ett datacenter kräver. Här finns dessutom en välutbyggd infrastruktur och trygg energiförsörjning, förklarar Johan Berglund.

– Det här området i Upplands Väsby levde upp till alla förutsättningar för att våra kunder ska vara trygga. Det fanns helt enkelt inget mer lämpligt område än det här.

Digiplex fortsatta satsning i Upplands Väsby innebär investeringar på miljardbelopp. Något som onekligen stärker både Sveriges och Europas datacenterkapacitet.

– En investering som den här innebär givetvis väldigt mycket arbete och behov runt omkring. Det i sig bör också generera fler arbetsplatser genom våra underleverantörer, avslutar Johan Berglund.