Varmt välkommen att jobba med kyla hos oss

BergslagskylNär du plockar en vara från frysen
i livsmedelsbutiken är möjligheten
stor att det är Bergslagskyl i
Ludvika som har sett till att maten
håller sig fräsch. Från Ludvika styr
man kylanläggningar i ett hundratal
livsmedelsbutiker – från Stockholm
och Södertälje i söder, till Funäsdalen
i norr.

Familjeföretaget Bergslagskyl startade
1952 av Axel Pettersson. Nu är
det syskonen Stefan Pettersson och
Maria Rudh, tillsammans med Marias
man Tomas Rudh, som äger företaget i
tredje generationen.
– Vår huvudsakliga verksamhet är
kommersiell kyla mot livsmedelsbutiker,
säger Stefan Pettersson. I stort sett jobbar
vi med samma saker som farfar gjorde,
men vi är större nu och tekniken ligger i
framkant. Dessutom har hela branschen
förändrats radikalt under de senaste åren,
både produktmässigt och hur vi jobbar
med kylanläggningar. En stor skillnad är
att vi har andra regelverk som gör att vi
går mer mot naturliga köldmedier som
inte påverkar miljön negativt.
Bergslagskyl är proffs på installation,
service, reparation och drift. I nya livsmedelsbutiker
bygger man och installerar
den allra senaste tekniken, och ofta
behöver äldre butiker göra nya installationer.
Sedan tillkommer en eftermarknad
med service och reparationer. Alla
typer av livsmedelsbutiker finns representerade,
från mindre kvartersbutiker
till gigantiska livsmedelshallar.
– Vi ligger helt klart i den tekniska
framkanten, säger Maria Rudh, som liksom
sin bror har vuxit in i branschen
sedan barnsben.

Är det roligt att jobba med kyla?
– Absolut, säger Maria. Det är så
många moment i det här jobbet som gör
det spännande. Det blir mer och mer av
fjärrövervakning och elektronisk styrning
där livsmedelsaffärerna är uppkopplade.
– Vi har en driftcentral på kontoret i
Ludvika med övervakning dygnet runt,
berättar Stefan Pettersson. Här kan vi se
att kyldiskarna i de livsmedelsaffärer vi
jobbar med håller rätt temperatur och att
allt fungerar som det ska. Om något går
fel så utlöses ett larm så vi vet exakt vad
som ska åtgärdas. Den elektroniska
övervakningen ökar energieffektiviteten
och gör anläggningarna driftsäkrare.
I Stockholm har Bergslagskyl ett servicekontor
med tekniker och arbetsledning.
– Vi är ju en ganska nischad bransch
där generationsväxlingen är märkbar.
Därför kommer vi framöver att behöva
mer personal, säger Stefan Pettersson.
Kyla är ett intressant tvärfackligt område
där man jobbar med el, VVS, kyla
och ventilation. Efter några år i yrket
har man en väldigt bred kunskap. Jag
tror på lärlingssystemet där en erfaren
kyltekniker kan vägleda till en början.
Så om du som läser det här och är intresserad
av ett fritt yrke där du får arbeta
med teknik som ligger i framkant
– ta gärna kontakt med oss, vi behöver
duktigt folk.