Kristinehamn – en stad för
gourmeter? I alla fall finns
här både gourmetkrogar och
ovanligt många engagerade
leverantörer av närproducerad
mat, choklad och dryck. I
konceptet Smaka på
Kristinehamn ingår ett antal
entreprenörer som gärna visar
sina produkter på den
månatliga matmarknaden i
centrum.
En av Kristinehamns mer kända och
prisbelönta profiler när det gäller
kombinationen smak och artisteri är
Gunilla Wall, som tillsammans med
sin man driver Sockerslottet, och även är engagerad
i konceptet Smaka på Kristinehamn.
Gunilla har korats till Sveriges bästa tårtdesigner
genom att vinna tävlingen Det stora
tårtslaget som sändes i Sjuan i våras.
Numera har Gunilla Wall inte så mycket
tid att göra tårtor – däremot blir det en del
kurser i tårtdekorering och egen tillverkning
av chokladpraliner, samt driften av Sockerslottet.
Den röda tegelbyggnaden från 1892,
som tidigare varit kyrka, ligger centralt i
Kristinehamn. Här säljs choklad, handtillverkade
praliner och andra söta delikatesser
att ta med – eller att njuta av i det lilla caféet
som är inrymt i den gamla kyrksalen.
Byggnaden har även en hotelldel med unika
och genomtänkta rum som inte står långt efter
pralinerna i smakfullhet. Och som om
inte allt detta skulle vara sysselsättning nog
så jobbar Gunilla Wall heltid på ett större företag
i Kristinehamn. Tala om energi.
– Jag har alltid älskat att baka, men har
även haft konstnärliga ambitioner, berättar
Gunilla Wall. För femton år sedan upptäckte
jag det här med tårtor, det var helt och hållet
min grej, där jag både får baka och använda
mina konstnärliga anlag.
Med tiden har Gunillas tårtor blivit mer
och mer uppmärksammade i tävlingar, och
omtalade i media.
Gunilla Walls verksamhet har växt snabbt
och till slut räckte inte den gamla lokalen till.
2011 inköptes kyrkobyggnaden som döptes
till Sockerslottet.
– Huset var inte i bästa skick så vi satte
igång med en omfattande renovering. Här
finns nu kök, café, hotell och delikatessshop.
Dessutom håller jag en del kurser i
tårtdekorering och har chokladprovningar,
där intresserade kommer från hela landet –
och gärna bor här på vårt hotell.
– Smaka på Kristinehamn kom till för att
vi som sysslar med mat och dryck gemensamt
vill höja kvaliteten och visa vad vi går
för lokalt, berättar Gunilla Wall. Vi jobbar nu
på en certifiering där vissa kvalitetskrav ska
uppfyllas om man vill vara med.