Ny idrottsanläggning med hoppgrop efterlängtad av unga gymnaster

Öjersjö idrottshall invigdes förra sommaren. Gymnastiken dominerar med 400 aktiva gymnaster.

I Partille finns en mängd möjligheter för fritid och idrott. Här hittar du bland annat badplatser, idrottsanläggningar, ishall, simhall, utegym och vandringsleder. I augusti förra året invigdes Öjersjö idrottshall som är Partilles tionde fullstora idrottshall.

Öjersjös idrottshall nyttjas under dagtid av Öjersjö Storegårds skola, och på kvällen tar föreningslivet över.

– Hallen är delvis för gymnastik med bland annat hoppgrop, berättar Sandra Cronehag som är föreningskonsulent i Partille kommun.

På övervåningen finns café, kanslilokaler och konferensrum för Öjersjö IF (fotboll) och Öjersjö gymnastikförening. Strax utanför hallen spelas det boule på två banor.

Sophia Wetterberg är 25 år och ordförande i Öjersjö gymnastikförening, som har 400 gymnaster och 90 tränare. Själv har hon sysslat med gymnastik större delen av sitt liv. Till sommaren tar hon sin civilingenjörsexamen på Chalmers.

Det verkar vara full tid?
– Jo så är det, men jag delar på arbetet i gymnastikföreningen  med styrelsen och min kollega Anna-Marija Gasovska . Och vi har startat ett antal arbetsgrupper som ska avlasta. Dessutom har vi många föräldrar som hjälper till.

Är det gymnastikföreningen som dominerar i den nya idrottshallen?
– Ja det får man väl säga, vi har hallen måndag, tisdag, torsdag när skolorna slutar, och en del av lördagen och hela söndagen. Dessutom har vi kansli på övervåningen vilket är ett lyft för oss.

Ordförande i Öjersjö gymnastikförening är Sophia Wetterberg, som själv började som gymnast när hon var 4 år.

Är hallen fullt utrustad med det ni behöver för gymnastik?
– Den är inte helt gymnastikanpassad med de redskap som vi skulle behöva, eftersom även andra idrotter ska få plats i hallen. Men vi har fått en hoppgrop, och det är väldigt bra.

Hur länge har du själv sysslat med gymnastik?
– Jag började när jag var fyra år och slutade  att vara aktiv gymnast i sjuttonårsåldern. Sedan dess har jag varit tränare, och nu ordförande och sitter dessutom med i flera av föreningens kommitéer.

Vad är det som är bäst med att vara med i en gymnastikförening?
– Gemenskapen skulle jag vilja säga, att kunna få utöva volter och andra övningar. Faktiskt något som man kan hålla på med hela livet, självklart med anpassade övningar när man kommer upp i åren. Hos oss finns något för alla, vi erbjuder till exempel bamsegympa, barngymnstik och truppgymnastik.

Hur gamla är era medlemmar?
– Från fyra år och upp mot tjugo år. Det blir ofta ett tapp när man kommer i gymnasieåldern och känner att man inte har tid. Men vi har även en vuxengrupp i föreningen.

Är det både killar och tjejer som är med?
– Mest tjejer, men vi har även ett hundratal killar, där en del är med i killgruppen för 10–12 åringar.

Är gymnastik populärt i Partille?
– Ja väldigt populärt, men vi har medlemmar även från andra kommuner som Göteborg och Lerum.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm