Strax söder om Kristinehamns centrum ligger Wermlands Brygghus i en före detta karamellfabrik. Lokalen är numera inredd med stålblanka cisterner, och kapsyleringsmaskinen går för fullt. I somras kunde familjen Skan leverera de första backarna öl. Nu ökar trycket från ölintresserade, livsmedelshandlare och krogar för varje vecka.
Christina och Hans Skan är entreprenörer. Hans kommer ursprungligen från Kristinehamn. Christina har vuxit upp i Hässelby utanför Stockholm. De var båda verksamma inom it-branschen i huvudstaden, men tröttnade och ville göra något mer handgripligt i familjeregi. Nu driver de ett mikrobryggeri, men det hela började med gästgiveriverksamhet.
– Att starta och driva ett gästgiveri stod högst på prioriteringslistan, säger Christina Skan. Vi tänkte oss något i Stockholms skärgård, men med prisnivåerna där var det bara att glömma, så vi åkte runt i Värmland istället och tittade på stora hus som kunde vara lämpliga. Det skulle inte vara någon verksamhet som redan var etablerad.
– Så såg vi att prästgården i Ölme utanför Kristinehamn var till salu, och det är därifrån jag kommer, berättar Hans. Läget är perfekt utefter E18, mitt emellan Stockholm och Oslo.
Familjen Skan köpte den gamla prästgården och byggde upp Ölme Prästgård Gästgiveri som de sedan drev i tio år. Så var det dags att gå vidare och satsa på något nytt. De sålde verksamheten som nu drivs vidare av andra ägare.
– Öl har varit ett stort intresse, berättar Hans, som i flera år laborerat med olika ölrecept hemma i köket. Att starta ett bryggeri verkade inte alltför långsökt, och i Kristinehamn fanns inget bryggeri att konkurrera med.
I februari 2013 hittade man en lämplig lokal att göra iordning. Under våren installerades all utrustning, och i somras tappades den första ölen – därefter har det tillkommit ytterligare en starköl, Wermlands Ale, som började säljas på Systembolaget i oktober.
Christina Skan berättar hur det är att starta företag på en mindre ort som Kristinehamn:
– Man får sanslöst mycket uppmärksamhet och blir snabbt känd. Om produkten är bra så går marknadsföringen från mun till mun. Det är även nära till politiker och kommunanställda, vilket underlättar.
Men Christina Skan vore inte den entreprenör hon är om hon inte hade satsat på ytterligare projekt. Ett sådant är de historiska stadsvandringar hon leder i Kristinehamn – främst om järnets historia i bygden. Dessutom driver hon en konsultfirma inom information och marknadsföring. Men brygg eriet tar just nu den mesta tiden.
Hur ser Wermlands Brygghus ut om fem år?
– Då har vi en produktion på drygt en halv miljon liter per år, tror Hans Skan, som även tagit in ett antal ölentusiaster som delägare för att kunna satsa rejält framåt.
Foto: John Persson