WHITE GUIDE-RESTAURANGER LOCKAR TURISTER

PÅ BARA några år har Luleå blivit
en stad som förknippas med sin
kulinariska mångfald. Nu samarbetar
Visit Luleå med sex White
Guide-listade restauranger för att
locka ännu fler internationella
gäster.
– Vårt arktiska klimat kombinerat
med att restaurangerna erbjuder
lokala råvaror med högt näringsvärde
skapar nya och spännande
restaurangkoncept, säger
Jenny Hellman, vd på Visit Luleå.

Matintresset har blivit större i
Luleå. Ska du äta ute måste du
boka bord i god tid sedan några
av landets vassaste kockar har flyttat
hit med sina nydanande matkoncept.
– När det finns flera restauranger att
välja mellan, så ökar också efterfrågan på
att gå ut och äta, säger Jenny Hellman.
För att få en ännu större effekt på besöksnäringen,
har Visit Luleå bjudit in
restaurangerna till ett marknadsutvecklingsprojekt
– Food the Luleå way.
– Restaurangerna ges möjlighet att
träffas och utveckla nya samarbeten.
Och även om vi bara är i början av det
här projektet, så kan vi redan nu se hur
de bidrar till en större mångfald tillsammans,
säger Jenny Hellman.

Statens forskningsinstitut – RISE – är
med i projektet och hjälper restaurangerna
att prova olika idéer som till exempel
sensorisk analys för att utveckla
sina koncept.

”När det finns flera restauranger
att välja mellan, så
ökar också efterfrågan på
att gå ut och äta”
Jenny Hellman

– Det är ett nytt sätt att arbeta även
för RISE. Syftet är att skapa möjligheter
för att göra matkoncepten ännu vassare,
säger Jenny Hellman.
Nu beskrivs Luleå som en matstad
även internationellt.
Det är ett mervärde för staden att
restaurangutbudet finns. Tillsammans
med att hotellutbudet ökar, blir Luleå
en attraktiv stad både för turister och
konferensgäster.
– Luleå är exotiskt. Bara en timme
från Arlanda kommer du till en arktisk
stad. Förutom fräscha hotell och närheten
till unika upplevelser som norrsken,
is och midnattsljus, så kan du nu
också få en alldeles speciell matupplevelse,
säger Jenny Hellman.

Text: Cecilie Östby
Foto: Visit Luleå