Vinnande öl med Sigtuna på etiketten

Sigtuna BrygghusÖlkulturen har tagit Sverige med
storm. En bidragande faktor är ett
litet bryggeri i Sigtuna kommun som
håller på att växa sig stort.

Sigtuna Brygghus startades 2006 av entreprenören
Peter Forss tillsammans
med fyra andra ölentusiaster.
Ja entusiast är kanske mycket sagt när det
gällde Peter Forss vid den tiden. Han hade inte
en aning om hur det gick till att brygga öl.
– Jag var ju egentligen ingen öl-människa.
Och jag har aldrig tränats i Stockholms publiv,
berättar han när vi ses i bryggeriets visningsrum,
där väggarna är fullhängda med
prisdiplom från olika ölmässor man deltagit i.
Det var mellanöl som gällde på den tiden när
jag växte upp här i Märsta. Man köpte en
back och lite korv och satt hemma hos någon
kompis och lyssnade på jazzplattor. Att jag så
småningom skulle starta ett ölbryggeri var
knappast något jag kunde föreställa mig.
Men bryggeri blev det. Sigtuna Brygghus
ligger i Arlandastad och ölen man till en början
producerade var lyxiga nytolkningar av
historiska ölstilar som snabbt gjorde succé.
Den lilla budgeterade produktionen överskreds
redan efter något år.
När kom du på att du skulle
starta ölbryggeri?
– Det var i mitten av 2000-talet, jag hade
slutat som vd för ett kunskapsföretag med två
årslöner i bagaget. Vännerna frågade vad jag
skulle göra nu. Jag ska starta ett bryggeri svarade
jag. Men kan du något om det? Inte ett
dugg, men man kan ju alltid ta reda på hur
det går till. Jag kände att jag ville göra något
konkret, hantverksmässigt. Så varför inte öl.
Peter Forss sökte lokaler som kunde passa
för bryggeri, och hittade Arlandastad. Här
fanns möjlighet att växa eftersom det stod en
hel del lokaler tomma som man kunde ta
över.
– Jag trodde på öl, att det kunde gå bra. I
USA hade det startats en mängd mindre ölbryggerier,
och det som görs där borta brukar
i regel komma till Sverige så småningom. Jag
fick kontakt med ett antal personer som var
bra på olika områden inom ölbryggning. Vi
var fem delägare i starten.
Sigtuna Brygghus satsar årligen miljoner
på att förbättra och förfina sina produkter,
men kanske framför allt för att kunna leverera
i takt med efterfrågan. Och efterfrågan är
stor, inte minst från Systembolaget.
Vad kännetecknar ölen som kommer
från Sigtuna Brygghus?
– Jämn och god kvalitet, menar Peter
Forss. Vi är det enda craft-öl bryggeriet med
eget kvalitetslaboratorium. Vi gör ett tjugotal
olika typer av öl, flera av dem ekologiska.
Våra bryggare älskar öl, de är passionerade
och vill att den passionen ska kännas i smaken.
Antingen välhumlade i amerikansk stil,
eller rena som är mer den tyska stilen. Ljus
alkoholsvag öl – upp till mörka alkoholstarka
stout. En av de mest populära är Sigtuna
Organic Ale, och varje vinter gör vi Winter
Ale, på beställning av Systembolaget.
Peter Forss framhåller gärna företagets miljömedvetande.
– Förutom ekologiskt framställd craft-öl så
arbetar vi målmedvetet med hållbarhet i hela
produktionskedjan. Det står dessutom inskrivet
i affärsplanen för Sigtuna Brygghus.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm