”Vi kompromissar inte om miljön”

Så här blev Lindström Fastigheter fossilfria ett år före utsatt datum

Per Lindström och hans kollegor på Lindström Fastigheter satte upp ett skyhögt mål: Att bli helt fossilfria till 2019, ett år före ”Fossilfritt Skåne 2020”. Ytterligare ett år före utsatt datum hade de nått målet.

– Det var en stor investering och jag kan inte säga att det går med vinst. I alla fall inte på kort sikt. Men vi vill vara bäst i Landskrona och vi vill vara i framkant och gå före, säger vd Per Lindström.

Några halvhjärtade försök att vara miljövänlig har inte legat för Lindström Fastigheter. Redan 2005 när det gick att få grön el, bestämde de sig för att ställa om helt och inte använda några andra alternativ. Och för två år sen gick företaget med i uppropet 100 procent fossilfritt Skåne 2020 och bestämde de sig för att ställa om hela bilflottan till eldrift. De bytte till och med ut alla motordrivna handverktyg till fossilfria alternativ.

För drygt ett år sen hade de nått sitt mål.

– Det är enklare att vara helt fossilfri än att vara det till viss del. Därför bestämde vi oss för att satsa. Vi är bara åtta anställda, men vi ville ändå gå före och visa att det går, säger Per Lindström.

Lindström Fastigheter har funnits i Landskrona sedan 1983 och startades av Per Lindströms far, Lennart Lindström, som i dag är verksam inom bolaget som styrelsens ordförande. Redan från början har bolaget drivits av tanken att om man vill uppnå något måste man också våga satsa helhjärtat.

Ännu ett exempel på den strategin är att Lindström Fastigheter investerat i ett miljöekonomiskt laboratorium. Konkret rör det sig om 200 kvadratmeter solcellspaneler som är monterade uppe på ”Posthuset” och som sedan tre år tillbaka förser hyresgästerna Albins folkhögskola och Capio Citykliniken med el. Solcellerna driver bland annat verksamheternas belysning och klimatanläggningar.  Överskottet levereras ut på det allmänna nätet.

– Med den som referensanläggning och med försäljning av el i olika avtalsmodeller kan vi utvärdera hur lång tid det tar innan investeringen i solceller har betalat sig. Tar det tio år? Eller fyrtio? Det är ett experiment som vi är intresserade av att få veta resultatet av, säger Per Lindström.

Tanken har aldrig varit att bara hålla kunskapen för sig själv. Genom sitt stora engagemang i Fastighetsägarnas nationella miljöråd – där Lindström Fastigheter är det minsta fastighetsbolaget som är representerat – finns det en plattform för att dela kunskapen vidare.

– Vi vill vara bäst i Landskrona och vi vill vara i framkant och gå före. En nyckel till det är att tänka långsiktigt och att dela idéer och kunskap med andra, säger Per Lindström.