Tala om inflyttningsmagnet! Det går bra för Enköping

Anna Wiklund (M)

Full fart framåt. Ja, det är en träffande beskrivning av det som präglat Enköping under de senaste åren. Det är också på det sättet vi blickar mot framtiden. Vi har en fantastisk utveckling på en rad områden. Så vi kan med stolthet konstatera – Det går bra för Enköping.

Vi växer och har nu gjort det år efter år i mer än ett decennium.Vi är idag en självklar del av Stockholmsregionen. Vår gamla fi na slogan, Sveriges närmaste stad är därför mer aktuell och träffsäker än någonsin. En sak är säker – Enköping ligger riktigt nära.

Med två avgångar i timmen tar vi oss med tåg på Mälarbanan snabbt och effektivt från och till Stockholm. Här finns alltså utomordentliga möjligheter för människor att pendla till arbete och studier. Även till Västerås och Uppsala. Det strategiska läget mitt i regionen har varit avgörande för en lång rad företagsetableringar under de senaste åren. Vi har jobbat stenhårt för att få hit dem. Vi är därför inte som förr beroende av ett par dominerande företag. Istället är vi idag en av Sveriges minst sårbara kommuner.

Den här utvecklingen gör att det är lätt att hitta arbete – nära. Vi ligger ju faktiskt mitt i Sveriges största arbetsmarknad. Det gör att vi har en låg arbetslöshet, tillsammans med Uppsala lägst i landet. Det känns fantastiskt, ju fl er som har arbete desto fl er som kan bidra till allas vår gemensamma så viktiga välfärd. Allt detta sammantaget har skapat en stark framtidstro.avgångar i timmen tar vi oss med tåg på Mälarbanan snabbt och effektivt från och till Stockholm. Här finns alltså utomordentliga möjligheter för människor att pendla till arbete och studier. Även till Västerås och Uppsala. Det strategiska läget mitt i regionen har varit avgörande för en lång rad företagsetableringar under de senaste åren. Vi har jobbat stenhårt för att få hit dem. Vi är därför inte som förr beroende av ett par dominerande företag. Istället är vi idag en av Sveriges minst sårbara kommuner.

Många har alltså flyttat hit, både företag och människor. Många från Stockholm med omnejd. Uppenbarligen har vårt budskap nått fram. Budskapet om livskvalitet, närheten till naturen – nära Mälaren, en variation av prisvärda boendealternativ – centralt eller lantligt – och dessutom närhet till ett stort utbud av kultur, idrott och fritidsaktiviteter. Just nu planerar vi en ny simhall med utebad samt ett kulturhus.

Vi har också ett starkt bostadsbyggande. Det är attraktivt att bo här, alltså måste vi bygga. Just nu bland annat 400 lägenheter i centrala Enköping – bostadsrätter, hyresrätter och ungdomsbostäder. För en växande kommun som vår är det viktigt med ett levande och attraktivt stadsliv. Därför satsar vi på ny centrumbebyggelse där butiker, restauranger, kaféer och trivsamma mötesplatser varvas med bostäder och verksamheter.

Samtidigt har vi en i högsta grad levande landsbygd. Faktum är att varannan Enköpingsbo bor utanför centralorten Enköping.

Och så har vi förstås våra fantastiska parker. Ja, du som läser det här märker att jag är stolt över vårt Enköping, jag som är uppväxt i en helt annan del av landet. Det skulle du märka om du hörde min dialekt. Och jag är sannerligen inte ensam. Idag är vi många från när och fjärran som insett Enköpings alla fördelar. Här fi nns idag dialekter och språk i en salig blandning. Precis som det ska vara! Tala om infl yttningsmagnet!

Anna Wiklund (M)
Kommunstyrelsens
ordförande

Foto: Izabelle Nordfjell