Stadsplaneringen sätter livet i centrum

Idrottsparken ska inte bara vara rolig, den ska också vara öppen, trygg att vara i och lättillgänglig. Inga dolda platser.

Kungsbacka sportcenter, Idrottsparken och Aranäs stadsdel växer nu helt enligt plan som en viktig del i utvecklingen av Kungsbacka till en sammanhållen och levande stad. Och knappt ett år efter öppnandet är Idrottsparken redan populär och där råder full aktivitet. Barn åker rutschkana och hoppar på studsmatta i lekparken. Lite äldre barn spelar pingis. Små barn gräver i sandlåda. Här finns pergola med grillplatser där man kan ta en matpaus. Det har varit en populär mötesplats under pandemitider.

– Vi har lyckats få något för alla åldrar och det finns plats för både vila och aktivitet, säger Marie Lindh, projektledare.

För de lite äldre ungdomarna finns en stor skejteanläggning och intill den finns både klättervägg och parkour-bana. Under sommaren och hösten har det funnits personal på plats från förvaltningen för Kultur & Fritid som haft uppsikt över parken. Detta har varit värdefullt för alla besökare.

– Vi har varit noga med att platsen ska vara trygg. Det finns inga utrymmen där man kan gömma sig, utan det går att ha en överblick över hela området, säger Marie Lindh.

– Idrottsparken är lättillgänglig också. Det är en fin promenad längs med ån från tågstationen. För den som kommer med cykel eller bil finns parkering vid badhuset.

Förutom Idrottsparken, finns ett nytt badhus med familjebad och träningsanläggning för besökare och simklubb. Ny grundskola. Kungsbacka sporthall för både skolidrott och föreningsliv. Nya bostäder i Aranäs mellan Lindens torg och Aranäsgymnasiet med byggstart i början av nästa år.

Och – nya Arenan söder om nya badhuset.

– Arenan ska inte bara bli en stor sporthall för elitidrott, vår idé är att den kan bli en lockande mötesplats med många funktioner för alla invånare, säger projektledare Sven-Erik Bergström, och ser framför sig en plats man kan träffas på, sitta och jobba lite, gå till gymmet på lunchen, njuta en massagetid och se större sport- och konsertevenemang på.

Frågan är hur stor den ska vara och vad den får kosta. Meningarna går isär och byggplanerna har nu pausats.

Text: Cecilie Östby
Foto: Rosie Alm