Riksbyggen satsar i friluftsstaden Snurrom

Grön prunkande innergård med en rad olika funktioner såsom mysiga sittplatser, grillberså naturlig lekplats för de små, odlingsträdgård och härlig grönyta inbjudande för picknickfilten.

I kvarteret Nyponrosen i natursköna området Snurrom bygger Riksbyggen ett terrasshus med karaktär. Brf Nyponrosen kommer att innehålla 36 bostadsrätter – från två till fem rum och kök. Lägenheterna har öppna och ljusa planlösningar med stora terrasser eller uteplatser i solläge som dessutom ramar in den gröna innergården.

Alldeles intill Brf Nyponrosen finns en mängd möjligheter till rekreation, från naturpromenader och bad till mountainbikespår och golfbana.

I denna nya stadsdel bygger Riksbyggen bostäder i ett attraktivt terrasshus i tre till fyra våningar som gränsar mot skog och natur, alla lägenheter kommer dessutom att få uteplats, terrass eller rymlig balkong mot söder eller väster där man kan njuta av solens strålar vid lediga tillfällen. 

Husets form omsluter en grön gård med gemensamma funktioner för de boende som till exempel en inbjudande odlingsträdgård men även bersåer för grillning, fika och lek. I gårdshuset finns en gemensam verkstad med verktygsutlåning, bytar-hylla och inte minst en rymlig gemensamhetslokal där man kan samlas för fest och kalas. I bostadshuset finner man dessutom övernattningslägenhet och gemensam tvättstuga.

Malin Rönnerhag, Riksbyggens projektledare i Kalmar. (Foto: Rosie Alm)

– Det här är ett projekt där vi jobbar hårt med social hållbarhet, säger Riksbyggens projektledare i Kalmar, Malin Rönnerhag. Hållbarhet, en välkomnande känsla och gemenskap ska genomsyra hela Brf Nyponrosen. Vi vill göra det enkelt att leva hållbarare, ge tips och råd till hur man kan få detta att fungera i verkligheten. Jag vill även nämna miljöskolan som Riksbyggen arrangerar för de boende. Där kan man lära sig mer om vad man själv kan göra för att minska olika typer av miljöpåverkan.

– I kvarteret Nyponrosen kommer vi att uppmuntra till cykelanvändande på olika sätt, bland annat genom utlåning av föreningscyklar och tillgänglig luftpump, säger Malin Rönnerhag. Men möjlighet till parkeringsplats kommer även att finnas till alla bostäder.

Full fart dygnet runt hos Riksbyggen i Kalmar

Riksbyggen är en av de största bostadsutvecklarna i Sverige med bostadsprojekt från Malmö i söder till Kiruna i norr. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare, över en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen förvaltar. På Riksbyggens kontor i Kalmar arbetar cirka 140 personer, både med nyproduktion av bostäder, förvaltning och med att sköta företagets kundservice som är öppen dygnet runt, året om.

– Riksbyggens uppdrag är sedan starten år 1940 att bygga nya bostäder, både bostadsrätter, hyresrätter och kooperativa hyresrätter för äldre. När bostäderna är klara stannar Riksbyggen kvar och tar hand om förvaltningen, säger Daniel Toftskär, marknadsområdeschef på Riksbyggen. Riksbyggen som i dag förvaltar över 17 000 lägenheter varav 6 000 i Kalmar. Det gör Riks­byggen till den största fastighetsförvaltaren i Kalmar.

– Riksbyggen stannar kvar och tar hand om husen när de är klara, vilket visar på långsiktighet och hållbarhet. Riksbyggen utsågs exempelvis till Sveriges Grönaste Varumärke inom kategorin ”Nyproduktion av bostäder” tidigare i år. Riksbyggen har tidigare även utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B, säger Daniel Toftskär.

Alla vet kanske inte att hjärtat i Riksbyggens kundservice finns i Kalmar. Här arbetar runt 70 personer med att ta emot kundernas samtal, dygnet runt, alla dagar i veckan, året om.

– Riksbyggens kundservice hanterar årligen cirka 700 000 samtal och mejl samt kontakter via Facebook. När andra ligger och sover är vi vakna, beredda att hjälpa våra kunder, berättar Daniel Toftskär.

Daniel Toftskär, marknadsområdeschef på Riksbyggen. (Foto: Rosie Alm)

– Kooperation betyder samarbete och kombinerar demokrati med affärsutveckling och socialt ansvarstagande. Det unika med den kooperativa företagsformen är att företaget ägs av dem som berörs av verksamheten, att det styrs demokratiskt och att vinsten går tillbaka till medlemmarna, berättar Daniel Toftskär.

Hållbarhet finns med genom hela processen när Riksbyggen utvecklar nya bostäder. Till exempel byggs Riksbyggens flerbostadshus för att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

– Riksbyggen har sammanlagt 235 byggnader som certifierats med Miljöbyggnad. Det gör Riksbyggen till den aktör som har flest nyproducerade flerfamiljshus som certifierats med Miljöbyggnad i branschen, säger Daniel Toftskär.

Fler spännande projekt i Kalmar

Karin Hoberg, sälj- och marknadsansvarig MO Sydost berättar om ännu fler spännande projekt som Riksbyggen har på gång i Kalmar.

De 76 unika lägenheterna i Brf Fredriks Udde har ett jättefint läge i Kalmar, nämligen Fredriksskans. Där behöver du inte välja mellan stadsliv och natur, båda finns alldeles runt knuten, säger Karin Hoberg. 

– På Fredriksskans, i samma område som Fredriks Udde, kommer vi även att uppföra 42 hyresrätter från 1–4 rok i varierade storlekar. Och i Fredriksskans bygger vi ytterligare en bostadsrättsförening, Callmare Fästning, där vi satsar på kvadrat­smarta lägenheter – från ettor till treor. 

– I Brf Fredriks Udde erbjöd vi mest större lägenheter, men nu vill vi även nå målgruppen som önskar små men smarta lägenheter, och det gör vi i Callmare Fästning. 

– Vi kommer även att presentera ett projekt på Söder i Kalmar, Brf Liljekonvaljen, som byggs på Sandås. Riksbyggen har mest verkat norr om järnvägen så det ska bli extra spännande med ett projekt som ligger på södra sidan. Liljekonvaljen kommer att ha en vacker och fantasifull arkitektur med mjuka former och härliga färgval på fasaderna, vilket vi tror kommer att uppskattas också av andra som bor i området. Lägenheterna blir rymliga med antingen stora uteplatser eller balkonger, och även terrasser. 

– Så har vi tomten på ”Gamla Liljas” som man säger i Kalmar. Här planerar vi att uppföra cirka 200 lägenheter, uppdelade på tre föreningar. Först ut av dessa är Brf Fågelsången. Detta blir ett häftigt projekt där vi bland annat kommer att erbjuda allt från ettor till femmor, men även generations- och etagelägenheter. 

–Det är mycket på gång, även om det är många projekt som fortfarande är i ett tidigt skede. En spännande och fartfylld framtid väntar oss på Riksbyggen i Kalmar, säger Karin Hoberg.

Läs gärna mer om projekten och anmäl intresse på respektive projekts hemsida, då går du inte miste om några nyheter i just de projekten.