Nya krögarparet – tillbaka från Stockholm

”Det blev en formidabel succé”

I juni förra sommaren var det premiär för Fotografens Café & Bistro, centralt intill Stortorget i Katrineholm. Att mitt under pandemin öppna en restaurang låter som en tveksam idé, med det blev en formidabel succé.

– Det var otroligt, jättemycket folk, fullbokat varje kväll hela sommaren och långt in på hösten, berättar Alexandra Ydevall, som driver restaurangen tillsammans med maken Fredrik.

Frågan är ändå om inte det mest anmärkningsvärda i den här glada framgångsstoryn är det faktum att ingen av dem har sin bakgrund i restaurangbranschen.

– Nej, vi har ingen annan erfarenhet än att vi är väldigt vana restauranggäster, både i Sverige och utomlands. Vi älskar god mat och har mängder av perspektiv av vad vi själva förväntar oss av en fin och minnesvärd restaurangupplevelse, poängterar Alexandra.

Men låt oss nu backa till 2013, det år då Alexandra och Fredrik tog det livsavgörande steget att efter 15 år i Stockholm återvända till hemstaden Katrineholm.

– Vi hade länge varit inställda på att förr eller senare flytta hem. Då slumpade det sig att vi hittade ett hus här i utkanten av stan som vi gillade, så det var bara att slå till, berättar Fredrik.

Det var också lämplig tidpunkt eftersom familjens äldsta av tre barn då skulle börja förskoleklass.

– Jag är uppväxt på landet utanför Katrineholm. Jag är en riktig lantis, säger Alexandra och skrattar. Så både för henne och för Fredrik var det en självklar vilja att barnen skulle få uppleva en lugnare och tryggare uppväxtmiljö än vad Storstockholm kan erbjuda.

Alexandra och Fredrik Ydevall såg potentialen på innergården i en av sina fastigheter.
– Varför inte öppna ett café, eller rent av en restaurang?
Det blev succé. Mycket handlar om lokalen, den härliga känslan, den avslappnade atmosfären, att man som gäst trivs och känner sig hemma i en varm och ombonad miljö.

– Katrineholm är en tillräckligt stor stad att bo i. Här finns det vi behöver av både kultur- och nöjesliv och shopping. Och framför allt får man närhet till allt, slipper alla köer och all tid som bara går åt till att förflytta sig. Kokar man ner det så handlar det om livskvalitet, det enkla livet, nära naturen och att alltid ha nära hem, säger Fredrik.

Men visst behöver man ändå Stockholm ibland. Fredrik har business där och åker regelbundet dit. Med tåg är man där på 55 minuter, samma tid som det kan ta att ta sig från Huddinge till Bromma. Det vill säga den sträcka som Alexandra hade till och från sitt jobb, innan hon sadlade om och utbildade sig till fotograf.

En annan inte obetydlig sak som drog mot Katrineholm var de fastigheter som familjen äger. Och då landar vi osökt på vägen mot restaurangsuccén. En av fastigheterna, Köpmangatan 12, har en vacker innergård med ett pittoreskt gårdshus. Där hade en fotograf länge bedrivit sin verksamhet och skulle snart gå i pension.

– Vi såg potentialen, att här borde vi göra något. Den första tanken var att här kunde Alexandra ha sin fotografverkstad. Men Alexandra själv såg andra möjligheter. Ska vi verkligen bara ha foto­studio på den här fantastiska platsen? Varför inte öppna ett café, eller rent av en restaurang?

Fredrik som är ekonom och räknar på allt, var tveksam. Skulle det funka? Men skam den som ger sig. Alexandra jobbade vidare med sin idé. Så småningom gjordes en affärsplan och när fotografen flyttade ut 2019 konkretiserades planerna om att öppna en restaurang. Och som sagt, det blev succé.

”Vi såg potentialen, att här borde vi göra något.”

känslan, den avslappnade atmosfären, att man som gäst trivs och känner sig hemma i en varm och ombonad miljö. Självklart måste sedan både maten och servicen hålla högsta klass, och det gör den verkligen. Det är ingen tvekan om att ett besök på Fotografens Café & Bistro är en upplevelse att minnas.

Alexandra och Fredrik hade, som de säger, tur att lyckas knyta till sig både köks- och restaurangchef i toppklass. Utan dem hade det naturligtvis inte funkat.

– Men vi är också där så mycket vi bara hinner och kan. Fredrik har hand om ekonomin och är ställets vinexpert, förklarar Alexandra. Och hon själv har hand om marknadsföring och är samtidigt kreatören vid vidareutvecklingen av restaurangens unika miljö.

– Vi vet att vi har en bra produkt som fungerar, betonar Fredrik. Visst, även ”Fotografens” fick en klar dipp under vintern. Men nu väntar en ny sommar med förhoppningsvis rejält dämpad pandemi.

– Vi ser redan att fler och fler äter ute. Det finns även andra fantastiskt duktiga krögare här i lilla Katrineholm och många fina besöksmål. Det är en mycket positiv utveckling i hela kommunen. Så fler borde tänka som vi, ”flytta hit eller gör åtminstone ett besök i sommar”.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Therése Larsson och Hanna Maxstad

Äta ute i Katrineholm

Vi är med i White Guide:
• Parken Restaurang & Bar
• Fotografens Café och Bistro
• Julita Wärdshus
• Ändebols Gård