Med stadsutveckling som specialitet i över 100 år

Utsikt från kommande bostad i Kompassen (hus nr 2) längst ut på Varvsholmens nordöstra sida.

Sedan starten 1912 i Kalmar har CA Fastigheter inriktat sig på stadsutveckling och byggnation. Ett antal fastigheter har uppförts i olika tidsepoker från främst 40-tal till nutid. Flertalet av dessa utvecklas och förvaltas fortfarande i egen regi.

Idag finns CA Fastigheter på flera orter, från Malmö i söder till Stockholm i norr där stadsutveckling och förvaltning går hand i hand.

Varvsholmen är en ö, trots sitt namn. Omgiven av Kalmarsund, med utsikt över Ölandsbrons höga spann och i ständig kontakt med allt det som hör öar till – vatten, vind och vidöppen himmel. För 50 år sedan byggdes det fortfarande skepp här, i dag kantas kajerna av kajaker och motorseglare. På ön bor och arbetar ett par tusen människor, mindre än fem minuter med cykel från Kalmars stadsliv.

– Sedan slutet av 90-talet har CA Fastigheter utvecklat Varvsholmen, berättar Johan Frick, som är regionchef. Kalmar är ju vår hemmaplan och vi är mycket stolta över alla de fina hus vi fått bygga här, och visst känner vi lite extra för den stadsdel vi varit med om att utveckla.

Snurrom är det största stadsutvecklingsprojektet i modern tid i Kalmar.

Det är inte bara ljuset och utsikten som man kan njuta av på Varvsholmen. Här finns två trevliga krogar, småbåtshamn och promenadstråk, gym och hudvårdsklinik. I Bridgens hus möts spelare från olika bridgeklubbar och många seniorer besöker Träffpunkt Varvsholmen. Flera stora företag och en hel del entreprenörer har etablerat sig på ön. Några av dem träffar man på till exempel Kalmar Science Park, Visma Comenius eller kanske affärslunchandes på restaurang Slipkajen. Här finns även konferens­lokaler för möten och ett kontors­kollektiv med coworking-platser.

Snurrom är det största stadsutvecklingsprojektet i Kalmar i modern tid där upp till 8 000–10 000 människor kommer att bo när allt är färdigställt. Här ska en helt ny stadsdel växa fram som en bindande länk mellan Vimpeltorpet och Lindsdal.

Johan Frick, regionchef CA Fastigheter.

– CA Fastigheter innehar sedan länge cirka 170 000 m2 mark i området, berättar Johan Frick. Vi jobbar därför sedan några år tillsammans med Kalmar kommun med utveckling av planprogram för hela området. Vår ambition är att detta ska bli en attraktiv och hållbar stadsdel för de boende och besökande. 

Snurrom har stor utvecklingspotential med dess omedelbara närhet till natur, skog och hav. I området finns i dag stora natur- och rekreationsområden, badplats, mountainbikebana samt Kalmar Golfklubb. 

– En bad- och friskvårdsanläggning kommer att stå klar om några år. Dessutom är läget intill E22 och Norra vägen utmärkt sett till transporter och förbindelser, säger Johan Frick.