Här utvecklas tågets hjärta och hjärna för den globala marknaden

SJ3000 och Regina familjen står modell för nästa generation – Regina RX ett smart och framtidssäkrat tåg med hållbar design och låg energiförbrukning.
Se mer på www.bombardier.com

BOMBARDIER TRANSPORTATION HAR den bredaste produktportföljen inom järnvägsbranschen. Den svenska verksamheten med huvudkontor i Västerås levererar såväl fordon, signalsystem och underhåll i Norden men också som en av de ledande aktörerna på den globala marknaden.

Den nordiska marknaden är väldigt viktig för oss. Vi levererar alla slags fordon, signal- och säkerhetssystem, driv och kontrollutrustning, reservdelar och underhåll, säger Fredrik Nordström, vice vd Bombardier Transportation Sweden AB, med ansvar för försäljning och marknadsföring.
Av det svenska bolagets 1 800 anställda är omkring 1 000 personer stationerade i Västerås.
– Vi har idag utveckling och produktion av t.ex. drivsystem, konstruktion och projektverksamhet här. Det vi gör är strategiskt viktigt för hela koncernen, betonar
han.
I Västerås ligger det svenska huvudkontoret. Det är även vårt kompetenscentrum för utveckling och tillverkning av driv och styrsystem – tågets hjärta och hjärna.
– Det är ingen hemlighet att vi är världsledande inom dessa områden här i Västerås. Vi både utvecklar och producerar. En del till svenska tåg men över 80 procent är för den globala marknaden, både inom koncernen och till externa kunder. Även till konkurrenter, säger konstruktionschefen Magnus Forsén.
Det är en extremt ingenjörsintensiv verksamhet och systemen, som utvecklas av en enhet på ca 200 ingenjörer i Västerås, används såväl i både höghastighetståg och tunnelbana.
– Vi levererar över hela världen, till tåg i Sverige och Norden men också till bland annat England, Tyskland, Kina och Australien. Tillväxten inom spårbunden kollektivtrafik är stark. Allteftersom fler åker tåg och järnvägsbranschen växer behöver även vår enhet växa med fler el-och mek ingenjörer men också systemingenjörer, både inom reglerteknik och mjukvara, säger Magnus Forsén.

JUST NU ÄR EN helt ny omriktare, med den senaste halvledartekniken, inom produktfamiljen på gång, avsedd för flera olika fordon, berättar han. Det gäller ny teknik som innebär lägre energiförbrukning, mindre underhåll, lägre ljud, och låg livscykelkostnad. En omriktare ska nu testas på befintliga fordon i Stockholms tunnelbana. Nu kommer även nästa generation av de välkända Reginatågen, även de med drivutrustning från Västerås.
– Den nya fordonsplattformen Regina RX bygger på Reginatågen som sedan sin första version 2001 har utgjort en betydande del av den svenska regionaltrafiken på järnväg. Det nya tåget Regina RX är utvecklat och tas i drift inom de närmaste åren, berättar Marina Sundman, som ansvarar för försäljning av fordon på den nordiska marknaden.

BOMBARDIER TAR MED Regina RX avstamp utifrån de erfarenheter man har ”vi vet hur tåg ska byggas för svenska förhållanden, både infrastruktur och klimat”. I Västerås utvecklas den elektronikplattform som ingår i tåget.– Utöver högre kapacitet, komfort och flexibilitet kommer de nya Reginatågen vara ännu mer vinteranpassade till det nordiska klimatet och framför allt låg driftkostnad, framhåller Marina Sundman. Konstruktionschefen Magnus Forsén lyfter även fram det faktum att hela järnvägsbranschen står inför ett teknologiskifte.
– Vi går nu från traditionellt konstruktionsarbete till modellbaserat arbetssätt. Som aktiv innovatör inom energi- och teknikutveckling gäller det för oss att fortsätta att ligga i framkant. Det är en viktig och väldigt spännande utveckling vi har framför oss, säger Magnus Forsén.

PRECIS SOM DRIVUTRUSTNING är signalsystem ett strategiskt viktigt område för Bombardier. Det svenska bolaget fungerar som kompetenscentrum för utvecklingen av dessa. I Stockholm arbetar ca 650 personer med utveckling av avancerad signal och säkerhetsutrustning för den nordiska och baltiska marknaden. I Västerås finns också ledningen för den så viktiga eftermarknaden med underhåll, reservdelar och ombyggnation av befintliga fordon. Bombardier är även representerade
på underhållsdepåer i Göteborg, Luleå, Falköping, Nässjö, Kalmar och Gävle där trafiknära underhåll genomförs.
– Trots att det svenska bolaget med 1 800 anställda totalt sett utgör en mindre del av Bombardier Transportation, med 37 000 anställa i över 60 länder, är vi ändå en viktig del. När det gäller just teknik och produktutveckling är vi utan tvekan ett av de mest centrala kompetenscenter för utveckling. Att då befinna sig i Västerås och Stockholm – Mälardalen, där det finns en gedigen teknisk kompetens och erfarenhet, både bland människor och företag, är en enorm tillgång, avslutar Fredrik Nordström.