Lars Pålsson startade Scandi Candy 2002 tillsammans med några kollegor. Företaget växer varje år, och levererar godis även till en butik i New York. (Foto: Rickard Johnsson)
Visste du att en av Sveriges exportartiklar är godis? Så här lät ett inslag i SVT i oktober:
”I USA råder svensk godisfeber och även i Asien ökar sötsuget.”
En av dessa godistillverkare är Scandi Candy som finns i Vellinge och Hököpinge. Företaget producerar 49 ton godis i veckan i olika färger och former, som till exempel små Colaflaskor, päronflaskor, skogsbär, kolaremmar, kolaskruv, hallonskruv och mycket annat sött och sötsurt. En del går på export bland annat till godisbutiken Bon Bon i New York som säljer svenskt godis så det knakar.
En del av Scandi Candys sortiment är lakrits, som tillverkas med råvara från lakritsroten, till exempel sötlakrits, saltlakrits och viollakrits.
Lars Pålsson, som arbetat länge i branschen, är vd för Scandi Candy och en av tre delägare. Företaget startade 2002 i en tom industrilokal i Vellinge som man hyrde. De var fem personer som körde igång, men efter hand har det blivit nya ägarkonstellationer.
– Det var tufft i början, berättar Lars Pålsson. Vi startade med en begagnad godismaskin från Blocket. Men när ryktet om vår höga kvalitet på godiset spred sig så har det gått bra.
Och att det går bra råder det inget tvivel om. Scandi Candy ökar försäljningen med tio till femton procent varje år. Kunderna är i regel grossister, men man har även legotillverkning och en godisbutik i anslutning till produktionen i Hököpinge. 2008 köpte företaget industrilokalerna i Vellinge och har därefter byggt ut mer eller mindre varje år.
– Nu är vi återigen trångbodda och letar efter lämplig tomt att bygga på.
Hur tillverkas exempevis gelégodis?
– Grunden är kokt råmassa, som smaksätts, färgas och gjuts i formar. Värt att påpeka är att vi inte använder gelatin i våra produkter, säger Lars Pålsson.

Lars Pålsson startade Scandi Candy 2002 tillsammans med några kollegor. Företaget växer varje år, och levererar godis även till en butik i New York. (Foto: Rickard Johnsson)
Fakta Scandi Candy
Personalstyrka: Ca 31 heltids- och säsongsanställda.
Specialitet: Ensamma i Sverige med att tillverka lakrits som extruderas (trycks ut i långa band för att sedan klippas i bitar).
Gasapplikationer: Ångpanna och ångackumulator som används för att framställa godis, använder även biogas till pannorna.