Entreprenören som ser middagens möjligheter

Henrik IsakssonFör ett par år sedan lades
den gamla kalvsyltefabriken
i Tyresö ned. Efterfrågan på kalvsylta
hade avtagit. Istället flyttade
en mer tidsenlig verksamhet in i
lokalerna – ett företag som levererar
färdiga middagslösningar
till familjer och enskilda hushåll.
Företaget heter Matkomfort
Stockholm AB. Mannen bakom
affärsidén är Henrik Isaksson,
som för övrigt blev vald till Årets
företagare i Tyresö 2014.

Affärsidén är att hjälpa moderna stadsmänniskor
att laga bättre och nyttigare
mat, som är förberedd av professionella
kockar, säger Henrik Isaksson.
För att måltiden ska vara färsk och nylagad
gör kunden en del av tillagningen själv,
som till exempel kött, fågel och fisk. Det
går även att beställa en mer vegetariskt inspirerad
måltid.

Många företag levererar mat hem
till dörren – vad är det som skiljer
er från de andra?
– Jag kan bara tala för mitt företag, säger
Henrik Isaksson. Och då handlar det om
färska ekologiska råvaror av bästa kvalitet
utan tillsatser. Våra såser och grytor tillagas
i förväg av kockar, precis så som man gör
på en bättre restaurang – pulver och annat
mek sysslar vi inte med. Matsvinnet är ett
stort problem i samhället, vi använder exakt
så mycket som vi har beställningar för, vilket
ger noll svinn.
Henrik Isaksson har varit kock under
många år. Men han är även entreprenör.
Vilket som är hans starkaste sida är kanske
svårt att säga. År 2000 arbetade han på
Lallerstedts Gondolen, men sa upp sig för
att starta Aptit Stockholm som vände sig till
eventföretag vars kunder bjöds in till matlagningskurser.
År 2008 var det dags för
något helt nytt – det blev Matkomfort Stockholm
AB som han grundade tillsammans
med några kollegor. Idag är Henrik Isaksson
huvudägare och vd.
– Idén till företaget går tillbaka till mig
själv och min familj. Jag är kock och gillar
att laga mat, ändå var middagarna ett problem.
Vad ska vi äta, som både är gott, håller
hög kvalitet och är enkelt att tillaga? Så
växte konceptet Matkomfort fram.

Det går ju att köpa fryst portionsförpackad
färdigrätt i butiken.
– Nödproviant, säger Henrik Isaksson
med en min som tydligt visar vad han tycker
om maskingjord mat.
I Tyresö hittade han en kalvsyltefabrik
där hans nybildade företag kunde hyra in
sig under lördag och söndag. Matkomfort
växte snabbt och så småningom köpte man
hela industrifastigheten och kalvsyltan försvann.
– Förra året byggde vi ut fyrahundra kvadratmeter
med pack- och kylrum, berättar
Henrik Isaksson. Det var ju lite ångestladdat
det där med bygglov. Men näringslivschefen
kom hit, och tre veckor senare hade
vi vårt bygglov. Känns som att Tyresö är en
kommun för entreprenörer.

Årets företagare i Tyresö, hur känns det?
– Väldigt roligt och positivt – lite av ett
kvitto på att man tror på mig och företaget.
Nu går Henrik Isaksson vidare med sin
affärsidé – Oslo nästa.