Drottninghög – en stadsdel i utveckling

Drottninghög är ett av de bostads­områden som Helsingborg satsar stort på och stadsdelen genomgår en spännande utveckling. En av bygg­aktörerna som är med och utvecklar området är BoKlok, ett företag inom Skanskakoncernen. De planerar attraktiva bostadsrätter i området, både som lägenheter och radhus.

Vi är så glada att vara med i utvecklingsarbetet på Drottninghög, berättar Jessica Hallberg, projektledare på BoKlok. Det är en del i projektet DrottningH som utvecklas av Helsingborgs stad tillsammans med Helsingborgshem. Projektet handlar om att skapa miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet i området – det vill säga att utveckla genom hållbart byggande, skapa möjligheter för människor och erbjuda bostäder som inte kostar skjortan. Hela stadsutvecklingsarbetet har gjorts i fin dialog med de boende på Drottninghög och det känns bra att kunna tillföra en ny sorts bostäder i området.

Drottninghög var tidigare ett bostadsområde med enbart hyreslägenheter men nu görs det alltså plats för de första bostadsrätterna. I området finns skola, förskola, mataffär, Drottninghögsbadet och bra kommunikationer till centrum. Här finns även grönområden, parker, lekplatser och cykelvägar. BoKlok kommer att bygga både lägenheter och radhus i tre etapper: Aroma, Melba och Astrakan.

– Varje etapp har fått sitt namn efter en äppelsort, berättar Jessica Hallberg. Namnen har vi tagit genom att titta på Drottninghögs historia, där det en gång fanns äppelodlingar.

Aroma och Melba är de första etapperna som börjar byggas under våren 2021, och ska vara klara 2022. Aroma kommer att bestå av 36 lägenheter, och Melba av 31 radhus. Den sista etappen, Astrakan, påbörjas längre fram och kommer att bestå av 52 lägenheter.

BoKlok är ett koncept framtaget av Skanska och IKEA, och bygger välplanerade hem till bra pris. Alla bostäderna byggs i modulform med trästomme, i fabrik, vilket gör att de blir hållbara på två sätt: både genom materialval och genom den smarta tillverkningsmetoden som kapar spill. När modulerna kommer till platsen monteras de sedan till färdiga hus på bara någon dag.

– Konceptet i grunden handlar om att bygga prisvärda, klimatsmarta hus som människor med vanliga inkomster har råd att bo i, säger Jessica Hallberg.

BoKlok Aroma

Bostadsrätter
36 lägenheter
1–3 rum och kök
31–72 kvm

BoKlok Melba

Bostadsrätter
31 radhus
5 rum och kök
117 kvm

Gåsen vid Heden – med nära till allt

Nu bygger Skanska hyresrätter nära idrottsområdet Heden, med närhet till havet, natur, service, butiker och goda förbindelser med kollektivtrafik, några kilometer från centrum. I området finns även ett äldreboende som Skanska precis har byggt färdigt.

– Skanskas projekt är utvecklat med detaljplan från 1947 i ett etablerat område med blandad bebyggelse i form av småhus, flerfamiljshus och kommersiella fastigheter, berättar Nina Warnquist som är projektutvecklare.

Bostadsprojektet heter Gåsen och består av 51 moderna hyreslägenheter 1-4 rum och kök, som bildar en L-formad huskropp i tre våningar.

– Vi utvecklar projektet med miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver, vilket bland annat innebär att det ställs högre miljökrav på byggnaden än på marknaden generellt.

Intill projektet finns det populära promenadstråket Tallskogsleden, vars namn kopplar tillbaka till tallplanteringarna i området i början på 1800-talet, som sträcker sig mellan Råå i söder och Planteringen i norr.

– Det är en väldigt fin bostadsmiljö där vi hoppas att vårt miljö- och kvalitetstänkande kommer att spela roll, fortsätter Nina Warnquist.