Amy och blommorna sätter färg på torget

Amy Sundkvist sätter färg på torget med sin blomsteraffär Misteln blommor. ”Det har blivit en jättestor skillnad sedan det nya torget blivit färdigt,” säger Amy.

Centralt på Vallhamra torg finns sedan länge Misteln blommor, som startade 2018 av Amy Sundkvist. Innan dess fanns en annan blomsterbutik på torget som Amy jobbade i. Det har varit tufft i Corona-tider. Men nu börjar det lossna när folk vill fixa och få det fint hemma.

När jag kom hit var det ”nya” torget ännu inte färdigbyggt, säger Amy.  Det gamla torget såg inte så kul ut. Det var byggt på 60-talet och vänt åt ”fel håll”. I entrén från stora vägen möttes besökarna av lastplatser, parkering och baksidan av butikerna. Misteln blommor har funnits sedan 2018, innan dess fasnns en annan blomsterbutik som Amy arbetade i.

Hur tycker du att torget blivit nu när det är klart?
– En jättestor skillnad, mycket mer levande, fler butiker och service. Det är ju nära till allting, inte minst kommunikationer där det går snabbt med buss till Göteborg. Man märker att många som bott i villor runt omkring har flyttat hit till de nybyggda lägenheterna.

En sak som Amy tycker man kunde rätta till är fler papperskorgar och bänkar att sitta på. Så var det sagt.

Hur går affärerna?
– Ganska bra, säger Amy, med tonvikt på ganska. I alla fall om jag jämför med förra sommaren och hösten som var en katastrof på grund av pandemin. Men nu börjar det lossna och folk är sugna på att fixa och få det fint hemma.

Själv bor Amy Sundkvist i Gunnilse i en villa och hon har höns, katter och ödlor.

– Det är fullt upp när man har affären och djuren, säger hon. Och så längtar jag till att få gå och se blåvitts matcher igen.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm