Allsvensk fotbollsarena ska locka tusentals åskådare

Stor glädje när IFK Värnamo skrev in sig bland Sveriges fotbollselit. Om cirka tre år ska den allsvenska fotbollsarenan stå klar i Värnamo.

ARENA FÖR ELITFOTBOLL

I höstas avancerade IFK Värnamo till Fotbollsallsvenskan. För att kunna spela i Allsvenskan ställs höga krav på hur en fotbollsarena ska vara utformad. Finnvedsvallen motsvarar inte kraven, därför har kommunfullmäktige beslutat att en ny arena ska byggas. Föreslagen placering är på Ljussevekaområdet.

Text: Anders Post
Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter och Rosie Alm

Under tre år får Finnvedsvallen dispens för att arrangera allsvensk fotboll, ungefär den tid det kan ta att bygga den nya arenan, säger kommunens fastighetschef Stefan Åberg.

Kraven på en allsvensk fotbollsarena är höga, kan du nämna några saker som krävs?
– Det är 58 punkter som måste uppfyllas. Ett av kraven är minst 3 000 sittplatser, andra exempel är särskilda medierum, sponsorutrymmen, säkerhetsrum och VIP-platser. Dessutom ska omklädningsrummen ha speciella mått. Och inte minst, föreningen måste ha tillgång till en plan med måtten minst 105 gånger 65 meter.

Enigheten att bygga en ny arena är stor bland Värnamos politiker, men platsen är inte fastställd?
– Förslaget är Ljussevekaområdet, som vi ska utreda, säger Stefan Åberg. Platsen ligger strategiskt rätt, med gångstråk och cykelväg till centrala Värnamo. Och någon form av infartsväg måste göras från Ljussevekaleden. Hänsyn ska också tas till att platsen ligger inom ett vattenskyddsområde.

När kan spaden sättas i marken för den nya arenan?
– Efter detaljplanearbete och granskning, samt förutsatt att platsen håller för byggnation, så skulle jag gissa på drygt ett år.

Kommunens fastighetschef Stefan Åberg beräknar att den nya fotbollsarenan tar cirka ett år att bygga.

Alla arenor av den här typen är inte identiskt lika även om det ställs specifika krav från Fotbollförbundet, hur ska arenan i Värnamo se ut?
– Vi har tittat på en hel del andra fotbollsarenor i landet, pratat med spelare och föreningar i Allsvenskan. Vad har liknande arenor till exempel haft för publiksnitt under året? För Värnamos del har vi landat i att klara 5 500–6 500 åskådare, och vi behöver minst 220 gånger 280 meters yta för arena, parkering och olika kringytor. Eftersom marken inte lämpar sig för tung betong så har vi fastnat för att ha mycket träinslag i byggnaden. Det blir två stora läktare, en på varje långsida. Huvudläktaren ska bland annat innehålla omklädningsrum, samlingsrum, och media. Vi undersöker även möjligheterna att flytta en befintlig limträläktare från Finnveds­vallen, och sätta den på ena kortsidan, säger Stefan Åberg, som är noga med att påpeka att den nya arenan är till för både dam- och herrfotboll.

Hur kommer Finnvedsvallen att nyttjas i framtiden?
– Den finns kvar som friidrotts­anläggning och breddfotbollsarena. Vi har gjort en hel del renoveringar som är klara nu, säger Stefan Åberg.

IFK Värnamo – några milstolpar

  • IFK Värnamo, som från början hette Idrottsföreningen Kamraterna Värnamo bildades
    1912.
  • Den ursprungliga spelardräkten var helvit med vita tröjor och vita byxor.
  • Under 2021 spelade IFK Värnamo i Superettan efter att man 2020 vann Division 1 södra. Säsongen 2022 spelar man i Allsvenskan. Nuvarande huvudtränare är Kim Hellberg med Jonas Thern, David Selini och Tony Johansson vid sin sida som assisterande tränare.
  • IFK Värnamo spelar än så länge sina hemmamatcher på Finnvedsvallen i väntan på en ny arena, och använder sig av träningsanläggningen på Ljusseveka.