”Vi valde Kungälv när vi fick vårt andra barn”

 

Familjen Linde flyttade från Göteborg till Kungälv. Här finns ett rikt kulturliv, och naturen är nära. Från vänster: Tina, Sofia, Marcus och Sigge.

Hur är det att bo i Kungälv? Vi har frågat familjen Linde, som består av mamma Sofia, pappa Marcus och barnen Tina och Sigge. Familjen bodde tidigare i Göteborg.

Det var ingen slump att Sofia och Marcus Linde valde att flytta till Kungälv för tio år sedan.   

– Jovisst, vi trivdes bra i Göteborg och vår lägenhet där. Men när vi fick vårt andra barn så tyckte vi det var dags att flytta och skaffa något eget, säger Marcus.

– Vi tittade runt på många platser, men det var Kungälv vi fastnade för, berättar Sofia. Det verkade vara en trevlig stad, och så är det ju nära till hav och natur.

– Kungälv har definitivt en egen själ och identitet, och känns inte som någon förort till Göteborg, säger Marcus, som ursprungligen är från Karlstad.

Sofia kommer från Örnsköldsvik och träffade Marcus i Göteborg dit båda hade flyttat. Så småningom fick de barnen Sigge som nu är tolv år och Tina som är tio. Familjen flyttade först till ett radhus, men bor numera i en villa i Munkegärde, fem minuter från centrum.

– Här har jag fått utrymme för mitt måleri, säger Sofia som både är konstnär och marknads- och hållbarhetschef på företaget Indus, som också flyttat till Kungälv. Marcus är ishockeydomare på elitnivå och dömer även internationellt.

Tina går i fjärde klass, hon rider och spelar fotboll – lagtränad av pappa Marcus.

På frågan om hon tänker bli fotbollsproffs är hon lite tveksam.

– Vi får se, jag har inte riktigt bestämt mig än, säger hon.

Sigge går i sjätte klass, spelar basket och är skejtare. Han är inte riktigt nöjd med den skateboardbana som kommunen erbjuder.

– Det är en träramp som är ganska trasig faktiskt, menar Sigge. Svår att åka på. Så vi är rätt många som hoppas på en ny ramp.

– Och gärna mer isyta, flikar pappa Marcus in, som förstås slår ett slag för alla som spelar ishockey.

Så var det sagt och framfört. Annars verkar familjen Linde vara rätt nöjd med vad kommunen har att erbjuda när det gäller fritid.

– Ja vi är en mycket aktiv familj och då finns en hel buffé med idrottsföreningar, och vårt friluftsbehov kan vi tillgodose här i kommunen där det finns hav, skog och landsbygd, säger Marcus.

– För att inte tala om kulturlivet som är väldigt rikt, säger Sofia, som skulle ha svårt att tänka sig att bo i en kommun som inte satsar på kultur. Jag lägger mycket tid på jobbet, annars går min energi till att läsa och måla, dessutom kan jag tillbringa timmar i skogen, själv eller med familjen. I kultursammanhanget nämner jag gärna Mimers hus, som är  ett härligt kulturcentrum.

Text: Anders Post
Foto: Rosie Alm