Stora satsningar på tätorterna – Gantofta får ett rejält lyft

Gantofta ligger naturskönt i Rååns dalgång. Nära till havet och bara tio minuter med tåg till Helsingborgs centrum. Idyll är nog ordet om man vill beskriva miljön. Många bybor har dock tyckt att utvecklingen av Gantofta legat efter. Men nu satsas det rejält på Helsingborgs tätorter, framför allt de som har stationsnära lägen. Och där ingår även Gantofta.

Familjen Skoog bor i Gantofta. Den består av Katarina, Fredrik och barnen Hugo 8 år och Anton 10 år samt labradoren Ella 8 månader. Katarina är naprapat och Fredrik massör i det egna företaget Naprapathälsan. Familjen bor i en villa som ligger i ett lummigt område med hus byggda på 60-talet. Ofta i ett plan med stora tomter. Och familjen Skoogs gräsplan på baksidan av huset är generös med ett gammalt träd i ena hörnet där Hugo och Anton gärna klättrar och hänger i ”lianer”.

Vi sitter på altanen och pratar om Gantofta, hur det är nu och hur det var förr. Katarina vet, för hon har växt upp i byn.

– Även om det var väldigt fint att växa upp här så var inte en by som Gantofta ett förstahandsval när vi letade hus. Det lockade mer att hitta något närmare havet och en annan typ av hus, berättar Katarina. Men så fick vi barn och började omprioritera. Trygghet i boendet blev viktigare, och då började Gantofta komma upp som ett alternativ.

– Dessutom är huspriserna i Helsingborgs kringorter helt annorlunda om man jämför med havsnära och mer centralt belägna, det spelar ju faktiskt in, säger Fredrik.

”När vi fick barn började vi omprioritera. Trygghet i boendet blev viktigt – då började Gantofta dyka upp som ett alternativ.”

Hur var det att växa upp i Gantofta?
– Man hade kompisar överallt, säger Katarina. Så det var bra. Det enda negativa som jag kommer ihåg var de dåliga kommunikationerna. Som tonåring ville man ju gärna in till Helsingborg, och även kunna komma hem igen till kvällen. Nu är det ju bättre med tågstationen i närheten, även om vi tycker att turerna kunde vara tätare än en gång i timmen.

Fredrik flikar in:
– Själva cyklar vi gärna till jobbet inne i Helsingborg, på cykelbanan som går hela vägen.

Många menar att tätorterna, och inte minst Gantofta, har legat efter när man satsat på Helsingborgs utveckling. Vad säger ni om det?
– Så var det tidigare, säger Fredrik. Men de senaste åren har det hänt en hel del. Trevliga grillplatser har ordnats och lekplatserna har rustats upp och fått ordentlig belysning, en skatepark är på gång, ett utegym har byggts och man har satsat på slingor och toaletter i naturområdet Råådalen strax intill.

– Råådalens dalgång är något mycket speciellt, säger Katarina. En fantastisk plats som ger byn en speciell karaktär.

– Ja att Gantofta inte längre är en bortglömd by syns numera tydligt, säger Fredrik. Nu ska även en idrottshall byggas. Det innebär att vi inte behöver åka till andra orter och låna anläggningar. Förhoppningsvis innebär idrottshallen även vidare satsningar på kringliggande ytor som lockar till spontanidrott i alla åldrar.

– Ett rejält lyft för byn och en naturlig mötesplats som främjar gemenskapen, säger Katarina.

Text: Anders Post