Skräddarsydda lokaler med fantastisk utsikt

Det har varit stor brist på industrimark i Kungälv. Men i Rollsbo Västerhöjd förbereder bröderna Mats och Henric Berntsson ett större område nära Kungälvs centrum och E6:an. Deras företag Ytterbygg skräddarsyr industrilokalerna och hyr sedan ut dem.

Söker du nya verksamhetslokaler för ditt företag så kan Rollsbo Västerhöjd var intressant. Området som nu projekteras ligger i Rollsbo 4 kilometer från Kungälvs centrum och vid motorvägen. Här kommer snart att finnas 350 000 kvadratmeter tomtmark tillgänglig för företag som behöver ett bra geografiskt läge.

Mats och Henric Berntsson visar runt i området där grävmaskiner förbereder avlopp, dagvatten och el  som ska dras till de olika tomtgränserna. Först avverkades skogen på det högt belägna bergiga skogsområdet, sedan skalades jorden av, därefter vidtog sprängningar. Stenöverskottet krossas till olika fraktioner som återvinns och säljs till vägarbeten och husbyggen.

– Det har varit stor brist på industrimark i Kungälv, säger Mats Berntsson som tillsammans med sin bror Henric driver Ytterbygg. Företaget äger 60 procent av marken på Rollsbo Västerhöjd. Resterande 40 procent ägs av kommunens bolag Bokab.

Ytterbyggs affärsidé är att bygga och hyra ut skräddarsydda lokaler till sina kunder.

I Rollsbo-området strax intill har Ytterbygg sitt huvudkontor, och många tomter där man hyr ut verksamhetslokaler till företag som Jula, Friskis & Svettis och Byggmax, för att nämna några av företagets hyresgäster där byggnaderna är anpassade efter respektive företags verksamhet.

I Rollsbo Västerhöjd blir det en annan typ av kunder där tyngdpunkten ligger på business to business, till exempel grossister, industri- och tillverkningsföretag.

– Här vänder vi oss till företag i hela Göteborgsregionen med lite större platsbehov, bland annat tack vare närheten till motorvägen.

I samband med markberedningen kommer Ytterbygg även att iordningsställa två våtmarker i närområdet.

– Våtmarkerna är viktiga livsmiljöer för en stor mängd djurarter, säger Mats Berntsson. Och den satsningen går bra ihop med vår syn på hållbarhet. Vi är miljödiplomerade  och har flera hus med GreenBuilding-certifiering där vi strävar efter att bland annat minska vår och våra kunders miljöpåverkan genom energihushållning, minskade fossila utsläpp och avfallssortering, säger Mats Berntsson.

Ytterbygg startades av bröderna Mats och Henric Berntssons far Alf. Men redan farfar var verksam i Rollsbo där han drev en lantgård. I Rollsbo-området äger Ytterbygg 33 byggnader och hyr ut lokaler till 100 företag. Ytterbygg har 33 anställda. Man bygger, förvaltar och hyr ut anpassade lokaler i Kungälv, Hisings Backa, Mölndal, Stenungsund och Älvängen.