Prisbelönt för sina runda villor” Här hämtar vi vår inspiration”

Familjen Pål Ross

Många med skapande yrken har genom åren valt att bosätta sig och arbeta på Mälaröarna. En av dem som nu hämtar sin inspiration här ute är arkitekten Pål Ross, välkänd för sina runda prisbelönta villor.

Jag har ett stort hästintresse, jag har alltid ridit och det var här som hästarna bodde, berättar Påls fru Deirdre som förklaring till hur familjen och så småningom hela arkitektbyrån hamnade i Ekerö kommun.
Som för så många andra var det tillökning i familjen som gjorde att makarna Ross på allvar började fundera på att flytta ut till det gröna Ekerö.
Första barnet föddes 2003 men drömmen om ett Rosshus dröjde. Ekerös dragningskraft var dock så stark att det blev ett mellanlandningshus i Nyckelby 2004, och 2008 kunde familjen flytta till det egenritade runda huset i Älvnäs på Ekerö.
– Vi kände väl till öarna och de fantastiska naturmiljöerna här ute. Det är lantligt och det var just det som lockade. Det som jag tyckte var outhärdligt i stan var cyklisterna snarare än bilisterna. Jag ville ut på landet bort från fartdårarna, berättar Deirdre.

Nu har hon, Pål och deras två söner bott i familjens synnerligen speciella hus i sex år och de stortrivs fortfarande. – Ja, det är underbart. Jag är glad och tacksam varje dag. Jag vill aldrig åka härifrån, bor man här behövs ingen semester tycker jag. Är man på rätt plats i rätt hus så blir man glad, säger Deirdre och skrattar.
Det speciella med Pål Ross arkitektur är de rundade former där han bildat en helt egen skola. En modern utmanande design på klassisk grund. Allt i ett nära samspel med naturen och med människorna som ska bo i husen.
– Det är svårt att beskriva, säger Deirdre, men det är en väldigt speciell känsla. De runda formerna gör att allt harmonierar, själva flödet i huset, hur man rör sig.
Som jag sa, jag vill aldrig lämna huset. Det är friskt, har bara äkta material. Det gör också att man själv mår bra. Vi har dessutom en innergård mitt i huset som gör att man hela tiden har en direkt koppling till utemiljön.

Det går inte att ta miste på Deirdre Ross entusiasm när hon berättar om det nya livet på Ekerö.Nu finns även makarnas gemensamma bolag i kommunen. Arkitektbyrån finns placerad på Lovön, i Hertigarnas stall mitt emot Drottningholms slott.
– Vi blåste ut allt och fick en underbar arbetsmiljö att komma till varje dag. Tänk dig själv att titta ut över slottet och vattnet. Otroligt inspirerande och dessutom bara fem minuter från Brommaplan.
I tidigare lokaler var det alltid problem med parkeringsplatser, vilket det aldrig är här. Nu är det smidigt att ta sig till byrån för både medarbetare och kunder. Och lika enkelt och smidigt att ta sig hem till Älvnäs efter jobbet.
– Livskvalitet, ja det beror ju på vilket skede i livet man står i. Men för mig just nu, är det att kunna se ett rådjur i trädgården eller en räv gå över gatan. Närheten till naturen. Den är där, bara vi öppnar dörren. Och ändå så bor vi så nära Stockholm. Det är helt fantastiskt!

Text: Per-Åke Hultberg • Foto: Rosie Alm