
”Galago” av Hanna Beling. (Foto: Daniel Hjalmarsson)

”Det lilla är det stora” av Niklas Mulari.
Har du vägarna förbi Katrineholm? Missa då inte möjligheten till en minst sagt spännande upptäcktsfärd bland skulpturer och muralmålningar. Här finns nämligen en både rik och unik offentlig konstskatt utspridd runt om i stadsmiljön.
Direkt vid infarten till Katrineholm, från Flen och Eskilstuna möter du skulpturen Blåklockan av Niklas Mulari. Flera infarter har på liknande sätt någon form av välkomnande offentlig konst.
– Vi har i över tio års tid målmedvetet satsat på ny offentlig konst. Just nu har vi 48 konstverk som mycket väl kan bli 50 under året. Målet är att tillföra något nytt varje år, säger kommunens konstsamordnare Sofia Lycke.
Bland de snart 50 konstverken finns även en del äldre inslag. Ganska många är från 90-talet men här finns även några ganska gamla. Det äldsta är en stenskulptur från mitten av 1930-talet med namn Klot på kub av Rickard Wall.

”De vandrande husen” av Annika Oskarsson och Thomas Nordström.

”Det lilla är det stora” av Niklas Mulari. (Foto: Hanna Maxstad)
Här finns något som passar alla, påpekar Sofia Lycke. Själv har hon ingen favorit.
– Alla har sitt uttryck och tilltalar mig på olika sätt. Det är en stor variation, muralmålningar och skulpturer i allt från plast till brons, många med olika djurmotiv. Vi har även skulpturer som lyser om kvällarna och som då även bidrar till att skapa trygghet.
Att Katrineholms offentliga konstsamling drar besökare till staden råder det ingen tvekan om. Det blir fler och fler för varje år. Det råder heller ingen tvekan om att den offentliga konstsatsningen nu placerat Katrineholm på den nationella konstkartan.
– Det är ganska unikt att en så pass liten stad kan erbjuda en så här fin konstupplevelse av hög klass med verk av etablerade konstnärer, poängterar Sofia Lycke.
”Just nu har vi 48 konstverk som mycket väl kan bli 50 under året.”
– Vi får mycket respons och uppskattning när vi avtäcker ett nytt alster. Men visst, alla är inte lika förtjusta. Men det är så det ska vara, konst ska väcka reaktioner. Ibland rör konst upp starka känslor och kan då också leda till viktiga diskussioner.
Sofia Lycke berättar att kommunen även jobbar pedagogiskt med konstverken. Bland annat med texter, foldrar och visningar. I sommar anordnas bokningsbara konstvisningar utomhus. När, var och hur framgår i en evenemangskalender på event.katrineholm.se.
– Där här är ett jättekul, inspirerande och viktigt jobb. Det handlar ju om konst i människors närmiljö så det är ett stort ansvar vad vi sätter ut. Det är oerhört viktigt att den konstnärliga gestaltningen är en del i planeringen när vi som kommun förändrar stadsbilden genom till
exempel en ny cirkulationsplats.