ANTIKRUNDANS DYRASTE FÖREMÅL NÅGONSIN

Se äkta Matisse på Härnösands konsthall i sommar 2014

Se äkta Matisse på Härnösands konsthall i sommar ANTIKRUNDANS DYRASTE FÖREMÅL NÅGONSINDet populära tv-programmet Antikrundans dyraste föremål hittills – en äkta Matisse värderad till cirka 20 miljoner – donerades till Härnösands kommun på 1960-talet. Sedan dess har den då och då visats i utställningar utan större uppmärksamhet tills kultursamordnaren Tina Svingstedt förra året insåg tavlans potential.

Vad hon alltså hade förstått var att det fanns en äkta, högt värderad tavla av den världsberömda konstnären Matisse på Härnösands konsthall. Även flera andra verk av bland andra Pablo Picasso och Marc Chagall finns representerade i samlingen på konsthallen. Det var ju något som borde marknadsföras, i synnerhet inför Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå, där Härnösand är en av flera samarbetspartners.

Tillsammans med intendenten på konsthallen, Maria Oldenmark, påbörjade Tina Svingstedt därför ett intensivt detektivarbete för att få fram ett äkthetsintyg och därmed möjlighet att visa upp tavlan i tv-programmet Antikrundan.

– Vi på konsthallen har aldrig tvivlat på att det är en äkta Matisse. Men vi var ju tvungna att kunna bevisa det, säger Maria Oldenmark.

Efter mycket om och men kom så det efterlängtade mejlet från Paris, där en av världens främsta Matisse-experter, Wanda de Guébriant, verifierade tavlans äkthet.

– Det var naturligtvis väldigt skönt att få bekräftelse på både tavlans äkthet och värde. Och väldigt roligt att ha fått visa upp den i Antikrundan. Men det roligaste av allt är nog ändå att vi kan få visa upp den här på Härnösand konsthall, tillsammans med alla övriga verk i Nils och Elna Qvists unika konstsamling, säger Maria Oldenmark, som redan märkt av klart ökade besökssiffror.

– Syftet med att lyfta vår fina konst är så klart att fler besökare ska hitta hit och få uppleva den, betonar Tina Svingstedt. Och självklart är vi jätteglada när vi nu faktiskt ser att besökssiffrorna ökat dramatiskt under den tid utställningen varit i gång. En lyckad strategi alltså, säger en nöjd Tina Svingstedt.


 

EN UNIK TAVLA, INTE BARA FÖR HÄRNÖSAND

”Nature morte avec table et des bouteilles” eller ”Stilleben med bord och buteljer”.
· Är en av Matisse tidiga verk från 1890-talet.
· Den donerades till Härnösands kommun på 1960-talet av syskonparet Nils och Elna Qvist och ingår i den Qvistska samlingen som innehåller cirka 500 föremål.
· Bland annat fl era verk av stora konstnärer som Pablo Picasso, Marc Chagall, Maurice de Vlaminck, Maurice Utrillo, Einar Jolin och Ernst Josephson.
· Samlingen innehåller även textilier, silverporslin- och tennföremål samt möbler från 1700- och 1800-talet.