Närproducerat och Svanen­certifierat när Peab utvecklar nya bostäder i Västerås

Denna artikel är en annons

Lisa Andersson, till höger är sälj- och kundansvarig, Peab Bostad Västerås. Till vänster Carin Olsson, marknadskoordinator. Här utanför Kv. Sirenen. (Foto: Rosie Alm)

Peab är en av de största bostadsutvecklarna i Västerås. Hållbarhet är ledordet där svanencertifiering och ett när­producerat samhällsbyggande ingår – från första idé till valet av material, byggnation och inredning.

Västerås expanderar och projekterar för tusentals nya bostäder de närmaste åren. Här är Peab en av de stora aktörerna med byggnation på ett antal attraktiva platser.

– Ett av våra pågående projekt just nu är Tallgläntan på populära Malmaberg, berättar Lisa Andersson som är sälj- och kundansvarig på Peab Bostad i Västerås. Malmaberg är ett uppvuxet och levande område med villor och flerfamiljshus med närhet till skolor, förskolor, mataffärer och bra kommunikationer.

Brf Tallgläntan rymmer 40 kvadratsmarta lägenheter i två flerbostadshus och åtta parhus, där de minsta lägenheterna är 35 kvm och de största i parhusen är 101 generösa kvm. Inflyttning planeras till sommaren 2022.

Öster Mälarstrand är ett annat omtyckt område där Peab har varit med och utvecklat bostäder under flera år. Lisa Andersson, som själv är uppvuxen i Västerås berättar:

– Det är jätteroligt och intressant att se hur den här stadsdelen nära Mälaren har fått ta form med bostäder. Tidigare var det ett område med olika verksamheter och uppställningsplatser för båtar.

I flera av Peabs bostadsprojekt på Öster Mälarstrand har köparna redan flyttat in, bland annat har 40 lägenheter i Brf Kajutan, och 70 lägenheter i Brf Sirenen blivit färdigställda under de senaste åren.

– I kvarteret Poseidon har vi en pågående byggnation med 100 svanencertifierade lägenheter där en mindre del är bostadsrätter och en större del hyresrätter, säger Lisa Andersson.

Kommande projekt på Öster Mälarstrand är Kvarteret Sjöormen, som ligger ett par kvarter från kajstråket längs Ägirgatan och granne med Sirenentorget. Totalt planeras cirka 100 bostäder i det nya kvarteret. I närområdet finns service, livsmedelsbutiker, café, restaurang, träningsmöjligheter, skolor och förskolor.

Ett av Peabs större bostadsprojekt i nära framtid är i Kopparlunden – ett historiskt industriområde som nu ska omvandlas till en levande och öppen stadsdel med betoning på hållbarhet. Ett antal äldre fabriks-byggnader kommer att bevaras och balanseras mot den nya bebyggelsen. Här planeras totalt cirka 1 700 bostäder de kommande åren.

– I den del som i detaljplanen kallas Norr planerar Peab att bygga både bostäder och en förskola. I detaljplan Mitt planerar vi för 100 bostäder i flerbostadshus.

Ni talar om närproducerat samhällsbygge, vad menar ni då?
– Vi kan som exempel nämna att vi arbetar med lokala leverantörer och underentreprenörer så långt det är möjligt. På så vis minskar vi på transportresor. Ett annat exempel är att vi återanvänder byggmaterial i den mån det går.

Svanencertifiering verkar vara en viktig del i ert hållbarhetsarbete?
– Ja, våra flerbostadshus produceras enligt riktlinjerna för miljöcertifieringen Svanen, vilket  bland annat innebär krav på en låg energianvändning som leder till en begränsad påverkan på miljön. Flera av de materialval vi använder leder även till en sundare inomhusmiljö i våra bostäder, säger Lisa Andersson.