Foto: Rosie Alm

Visste du att det är här i Katrineholm som smaken av svensk sommargrill bestäms?

I Kronfågels smaklabb tas varje år nya, djärva smakkombinationer fram – smaker som inte bara speglar trender, utan sätter dem.

Bland årets nyheter hittar du kryddningar inspirerade av Kaliforniens fräscha fusion-kök och New Orleans kryddiga själ. Bakom recepten står gastronomen och smakutvecklaren Jimmy Persson – en mästare på att skapa smaker som lyfter varje grillkväll till en smakupplevelse. Och ja, han bjuder även på sina bästa grilltips.

Med termometern i högsta hugg dubbelkollar Jimmy Persson, Senior Produktutvecklare på Kronfågel, att grillbitarna på plåten nått exakt 70 grader.

– Jag föddes nog med en grilltermometer i handen. Jag använder den jämt – till all mat. Har ni ingen? Köp en! Då vet ni att kycklingen blir perfekt, varje gång.

Vi står i Kronfågels smaklabb på anläggningen i Valla – ett fullutrustat kök med ugnar, grillar och maskiner av alla slag. Som ett restaurangkök i miniformat,

men med laserfokus på kvalitet före kvantitet. Här lagas maten i små portioner med stora smaker – smakprototyper som ska förfinas till färdiga produkter för hela Sverige. Från norr till söder. Från barnfamiljen till foodien.

– Vi börjar alltid småskaligt här i köket. Kryddar, grillar, justerar. Vi testar nya kombinationer, gör om, gör rätt. Vi har ett helt kryddbibliotek att leka med – smaker från hela världen. När vi har ett par favoriter som känns rätt, tar vi dem vidare till produktionen. Då testas de i stor skala i fabriken, precis som de sedan ska tillverkas.

”Smaken ska kännas ny – men trygg”
Men hur tar man egentligen fram en produkt som både känns spännande och igenkännbar?

– Det handlar mycket om trend­spaning. Jag jobbar nära våra krydd­leverantörer, följer matkonton och forum i sociala medier, läser allt jag kommer över. Om det dyker upp en intressant restaurang går jag dit. Och så hänger jag mycket i matbutiker – lyssnar, tittar, spanar in vad folk faktiskt köper.

Jimmy är utbildad gastronom – en avancerad restaurangutbildning med fokus på smak, teknik och kreativitet – och har jobbat på Kronfågel i 26 år, varav de senaste 15 i Valla.

– Det bästa är att jag får jobba med mitt största intresse varje dag – mat och smak. Samtidigt är hälsa en viktig del. Vi jobbar ständigt med att förbättra våra produkter, till exempel genom att minska mängden salt i våra färdigkryddade varianter.

Vad är nästa stora grej för kyckling?
– Asien-inspirerat håller i sig – det är fräscht, smakrikt och går att variera i oändlighet. Även klassisk American BBQ är fortsatt hett. På detaljnivå är vår KycklingSteak – alltså urbenad kycklingklubba med skinn – en riktig succé. Den har tagits emot otroligt väl. Likaså våra färdiglagade produkter – det är kyckling man bara värmer eller slänger rakt ner i en sallad. Super­enkelt, men riktigt gott.

Foto: Kronfågel

Jimmys bästa knep för att lyckas vid grillen – och samtidigt slippa stå där själv hela kvällen:

Använd termometer! Detaljer utan ben ska upp i 70 °C, medan kyckling med ben ska gå till 82 °C. Då är du säker på att den är genomstekt – men fortfarande saftig.

Låt kycklingen vila. När du grillat klart: låt kycklingen vila i cirka tio minuter under exempelvis bakplåtspapper. Det gör den saftigare och lättare att skära upp.

Indirekt grillning är nyckeln. Lägg kolen på ena sidan av grillen och kycklingen på den motsatta. Lägg på locket. Lägger du kycklingen direkt ovanpå glöden riskerar du att torka ut den.

Välj kyckling med skinn – för smakens skull. Grilla med skinnsidan nedåt för bästa yta. Skinnet kan enkelt tas bort före servering om någon inte gillar det. KycklingSteak är en favorit på grillen!

Krydda rätt – i rätt ordning. Börja med en torr kryddblandning, helst redan dagen innan. Glaze eller marinad med socker? Lägg på i slutet, annars riskerar den att brännas.

Glöm inte grönsakerna! När köttet vilar – passa på att grilla vitkål, morötter, tomat, lök eller vad du har hemma. Droppa över lite citron och flingsalt före servering.

Gör klart innan – njut sen. Att grilla är en social grej. Förbered så mycket du kan innan gästerna kommer, så slipper du stå ensam kvar vid grillen hela kvällen.

–Vi fortsätter att driva utvecklingen inom hållbarhet och djurvälfärd framåt, säger Andreas Skog, produktionsdirektör på Kronfågel.

Vi satsar vidare i Katrineholm – för hållbarhet, människor och framtidens svenska matproduktion

Kronfågel är inte bara Sveriges ledande kycklingproducent – vi är också en av Katrineholms största arbetsgivare och en viktig del av kommunens samhällspuls.

– Vi är stolta över att vara en del av det svenska livsmedelssystemet, men också över att vara en del av Katrineholm. Vi vill växa tillsammans med staden, säger Andreas Skog, produktionsdirektör på Kronfågel.

Just nu genomgår Kronfågels anläggning i Valla en omfattande modernisering som innebär ökad effektivitet, bättre arbetsmiljö och satsningar för framtiden.

– Våra medarbetare är vår allra viktigaste resurs. Vi gör allt vi kan för att vara en trygg, sund och attraktiv arbetsgivare, säger Andreas Skog, produktionsdirektör på Kronfågel.

En trygg arbetsplats där människor vill stanna
Kronfågel har i dag omkring 750 anställda i Katrineholm – en mång­sidig och engagerad arbetsstyrka med över 30 nationaliteter. Många har arbetat här i decennier, vilket speglar både tryggheten och trivseln.

– Det ska märkas att vi verkligen värdesätter våra medarbetare. I vår personalmatsal serverar vi god och näringsrik mat – ofta kyckling, som passar oavsett religiös bakgrund. Vi har också en personalbutik med förmånliga priser och jobbar hela tiden för att förbättra arbetsmiljön och vara en arbetsplats där männi­skor kan växa och utvecklas, säger Andreas Skog.

Hållbarhet och djurvälfärd i fokus – vi vill leda, inte följa
Som en av Sveriges största livs­medelsproducenter bär Kronfågel ett stort ansvar – för klimatet, djurens välfärd och den svenska matförsörjningen. Det ansvaret tar vi på största allvar.

All vår kyckling kommer från svenska bönder med höga krav på djurhållning och kvalitet. Samtidigt arbetar vi målmedvetet för att minska vår miljöpåverkan genom hela värdekedjan – från gård till färdig produkt.

– Vi vill inte bara följa utvecklingen inom hållbarhet och djurvälfärd – vi vill driva den framåt, säger
Andreas Skog, produktionsdirektör på Kronfågel.

Sedan 2021 har vi:
• Minskat våra klimatutsläpp med nära 40 %.
• Minskat matsvinnet i produktionen med 18 %.
• Minskat arbetsplatsolyckor med 38 %.
• Förbättrat samtliga djurvälfärds­parametrar, där varje av­vikelse följs upp noggrant.

Ett viktigt steg inom vårt klimatarbete är vårt nya samarbete med Seafrigo och etableringen i deras toppmoderna fryslager i Lövåsen, nära vår anläggning i Valla.

– Genom att samla kyl- och fryskapacitet lokalt minskar vi transportutsläppen rejält. Nästa steg är att övergå helt till eldrivna transporter mellan produktionsanläggningen och lagret, säger Andreas Skog.

Framåt – tillsammans med Katrineholm och Sverige
Med moderna investeringar, starka värderingar och ett långsiktigt hållbarhetsarbete siktar Kronfågel mot framtiden – tillsammans med medarbetarna, bönderna, Katrineholm och Sverige.

– Vi är stolta över vår roll i det svenska livsmedelssystemet, och vi vet att ansvaret växer i takt med vår position. Därför fortsätter vi att utveckla hållbara produkter, trygga arbetsmiljöer och goda samarbeten – lokalt och nationellt.

Läs mer på kronfagel.se