Här har du både hav och stad på gångavstånd

Drömmer du om morgonutsikt över Öresund, att bo granne med ett naturreservat eller en lägenhet med eget orangeri? I Landskronas stadskärna finns just nu tre nya bostadsprojekt utöver det vanliga.

För två år sedan kom Landskrona tvåa i rankningen Sveriges Arkitektur-kommun, som grundats av organisationen Sveriges Arkitekter. De kommuner som toppar rankningen kännetecknas av att de lyckas kombinera en hög byggtakt med bra arkitektur.

Landskrona har även en stolt arkitekturhistoria, och har knutit till sig några av den moderna designhistoriens mest kända arkitekter. Landskrona idrottshall ritades exempelvis av dansken Arne Jacobsen, även känd för sina stolar ”Sjuan” och ”Ägget”, och bakom det turkosskiftande Citadellbadet står Gert Wingårdh, även känd från SVT-programmet ”Husdrömmar”.

I flera av stadens senaste bostadsprojekt knyter arkitekterna an till Landskronas havsnära läge. Särskilt tydligt är det i kvarteret Lägerplatsen, som ligger bara några minuters gångväg från småbåtshamnen Lindeshamn och naturreservatet Exercisfältet. I andra riktningen ligger 1500-talsfästningen Citadellet.

– Det mest spännande med Lägerplatsen-projektet är såklart läget.  Oavsett i vilken riktning du tittar så har du en vacker utblick, antingen det är mot villakvarteret i öster, patriciervillans parkliknande trädgård i väster eller naturen i norr och söder. Samtidigt är det ett läge som förpliktigar eftersom det berör många människor som bor i området eller som dagligen passerar, säger Jan Jakobsson, arkitekt på byrån Jakobsson-Pusterla som ritar Lägerplatsen.

– Därför har vår ambition inte varit att skapa ett nytt ”landmärke” som tar över platsen, utan byggnader som infogar sig i omgivningen. Ska man likna arkitekturen vid mode så är det inte senaste ungdomsmode vi skapat utan snarare ett klassiskt, välskräddat snitt av hög kvalitet. Byggnaderna ska stå där om hundra år som representanter för god arkitektur från 2020-talet.

Även mitt inne i Landskronas stadskärna byggs det nya bostäder. Precis intill Landskrona Teater och Teaterparken planerar byggbolaget Serneke för ett 15-våningshus som kommer att bli Landskronas högsta hus. Här kommer de boende att få en fantastisk utsikt över takåsarna, Öresund och Danmarks kust. Kvarteret kallas Jäntan och namnet kommer från den gamla flickskolan som tidigare funnits här och vars gamla gymnastiksal kommer att bevaras.