Äppelfabriken har blivit Stockholmarnas hemliga paradis

Katharina Ångström Isacsson

På Färingsö i Ekerö kommun ligger ett av Stockholms högst rankade caféer och utflyktsmål, Äppelfabriken. Företaget som det fullständigt regnar utmärkelser över.

Den lilla grusvägen går genom ett vackert kulturlandskap med betande får och trähus från förrförra sekelskiftet. En vit skylt visar att till vänster ligger Äppelfabriken med sin gårdsbutik och sitt trädgårdscafé. Idyllen kunde knappast vara mer total.

Allt började 2006 när Katharina Ångström Isacsson och hennes man Lars valde att sluta sina respektive jobb.
– Vi tillbringade då 40 timmar var i bil på väg till och från jobbet varje månad. Det blir tre arbetsmånader i bil varje år. Jag hade varje höst sett hur äpplen i folks villaträdgårdar blev liggande till ingen nytta – trots att svenska äpplen anses vara bland de godaste i hela världen.
Det var då idén om Äppelfabriken föddes. Jag ville ta vara på frukt som ingen vill ha och göra något gott som ingen smakat förr, berättar Katharina.

I den lilla gårdsbutiken säljer hon bland annat marmelader, chutneys, moser, geléer, muster, safter och glögg. Produkterna görs inte bara av äpplen utan också andra frukter och bär från närområdet. På väggarna vittnar diplom om hur hon år efter år vunnit medaljer i SM i mathantverk och Katharina anses vara en av landets skickligaste marmeladmakerskor.

Äppelfabriken har också ett trädgårdscafé. Här serveras lättare luncher, fransk cider och bakverk från den egna ”kakverkstaden”. – Det är väl inte jätteovanligt att gäster säger att det varit den godaste äppelpajen eller kanelbullen de någonsin ätit, säger Katharina och skrattar till.
Hemligheten är att allt görs med riktiga råvaror, ekologiskt smör och med mycket kärlek. Kanelbullsdegen görs till exempel en dag innan och kalljäser över natten. Sedan gräddar vi bullarna strax innan vi öppnar dagen därpå, förklarar hon.

På höstarna mustar Katharina och Lars också Stockholmarnas äpplen. De investerade i en modern liten mustanläggning. Medan man väntar får man nu sin must pastöriserad och upptappad på bag in box. Mustkartongerna kan förvaras i rumstemperatur i ett helt år och öppnat paket i kylen håller i minst fyra veckor.
Katharina vill att Äppelfabriken ska vara en plats för njutning långt från stadens stress. Nu håller de öppet på helgerna mellan 11 och 17.
– Vår önskan är att våra gäster ska vara så nöjda med sin upplevelse att de berättar om oss för sina vänner och så klart kommer tillbaka. Gästernas njutning är vår största belöning, avslutar Katharina.