Välkommen till Vackra Härnösand i Höga Kusten!

Här är allting nära, havet, nära landet, nära till affärer, service och utbildning. Enkelt ta sig hit med tåg, bil, flyg, eller båt. Och här finns det mesta en riktig stad kan erbjuda; moderna fritidsanläggningar – vi satsar på idrotten, sommar som vinter. Vi rankades nyss som en av landets bästa båtstäder med nya gästhamnar och serviceanläggningar. Och vi är porten till sagolika Höga Kusten. Här finns Science Centre, simhall med relax, skidspår, slalombacke, vandringsleder, you name it! – och massor av kultur.

Vår nya kulturplan beskriver visionen: Härnösand ska vara en levande mötesplats där nya idéer föds, där ett generöst kulturliv ger estetiska upplevelser och skaparglädje och där kulturen är en förvandlande kraft i samhällsutvecklingen.

Samtidigt utvecklas Härnösand nu som en attraktiv boendekommun med spännande nya områden för byggande med fina utsikter.

Härnösand var Norrlands första stad, en handelsplats, kunskapsstad, skeppsbyggarstad, utskeppningshamn. Centrum för statlig förvaltning och här finns sedan länge länsstyrelse, landsting, stift och en rad myndigheter. Men vi är under förvandling, nu är det näringslivet som växer med en rad tongivande teknikföretag.

Energi, kompetens och turism är några av våra viktigaste framtidsbranscher. Vår näringslivsenhet driver på företagsetableringar och utveckling av ett mångfaldigt näringsliv. Härnösand vill vara en hållbar, livaktig och solidarisk kommun, med perfekt livsmiljö får människor i alla åldrar. En plats dit människor vill flytta, där man vill investera sina liv och vågar sätta ner sina företag. Där man vill uppforsta barn i en trygg och stimulerande miljö och där man känner lugnet och värdighet att bo när man blir gammal. En plats där man möter ett samhälle som är starkt när man själv behöver stöd. Vår ambition att utveckla hållbarhet i alla dimensioner är starkaste tecknet på vår framtidstro. Här längtar vi efter morgondagen!

Fred Nilsson, Kommunstyrelsens ordförande (S)