Unika boendemiljöer för dig som älskar Mölndal

Riksbyggen startade 1940 med en kooperativ idé om samägande, långsiktighet och att vi tillsammans är med och påverkar. I dag 80 år senare präglas företaget av samma grundsyn, att utveckla hållbara boenden, både bostadsrätter och hyresrätter, alltid med hänsyn till hur de påverkar helheten på lång sikt. Visionsbilderna visar Riksbyggens nya projekt i Mölndals innerstad och i Stensjön.

Riksbyggen är en av Sveriges största förvaltare och producenter av bostadsrätter. Målet är att skapa hållbara och trivsamma boendemiljöer med hög kvalitet. Så även i Mölndals innerstad där Riksbyggen nu fortsätter att komplettera med ytterligare ett antal nyproducerade bostadsrätter.

Det började med ett första kvarter – Grandalia, Tigeröga och Rosenrot – tre bostadsrättsföreningar med sammanlagt 145 lägenheter, belägna ovanför Mölndal Galleria. De är nu inflyttade och klara.

Det framgångsrika bostadsprojektet slutförs nu med ett intilliggande kvarter. Bygget av Brf Lobelia, med 60 slutsålda lägenheter, pågår för fullt med inflyttning i januari 2022.

– Vi har precis säljstartat Brf Petunia, 68 lägenheter på 1–4 rok, med inflyttning i september 2022. Och vi ser direkt en lika stor efterfrågan som i de tidigare projekten, säger Fabian Billing, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Storgöteborg.

Det handlar om ett flerfamiljshus på 5 till 7 våningar. Alla lägenheterna har minst en balkong, flera har två med utblick mot en privat och lummig innergård samt mot gatan i söderläge. Innergården är en gemytlig mötesplats för de boende med pergola, grillplats, bänkar, bord och stolar.

– Det blir en lugn och vilsam oas mitt i innerstadens pulserande stadsliv med dess stora utbud av restauranger och shopping alldeles utanför dörren. Samtidigt är centrala Göteborg runt hörnet, bara 9 minuter med tåg. De som har bil kan ta hissen direkt ner i garaget.

Det som nu återstår är Brf Browallia, den sista pusselbiten i innerstaden. Som alltid när Riksbyggen tar fram nya bostäder är det långsiktig hållbarhet och stort fokus på klimat och miljö som gäller. Lika självklart är det att ta fram bra och genomtänkta projekt i attraktiva lägen. Och det kan man ju verkligen tala om i de projekt som nu genomförs i Mölndal.

– För oss är det självklart att ta fram bra och genomtänkta projekt i attraktiva lägen, säger Fabian Billing.

Det gäller i högsta grad den nybyggnation som genomförts i attraktiva Stensjön under de senaste åren och som nu fortsätter. I vackert belägna området, bara några minuter med bil och buss från Mölndals station, fortsätter Riksbyggen med byggnation av både bostadsrätter i flerbostadshus och villor.

Bostadsföreningarna som redan byggts kommer att kompletteras med ytterligare cirka 150 bostadsrätter. Planering pågår, samtidigt som tredje etappen av ”Stensjövillan 3” ska slutföras. Av totalt 20 villor kommer de 6 som återstår att börja säljas efter årsskiftet. Planerad inflyttning är hösten 2022.

– Det är väldigt fina suterränghus med naturtomt, 126 kvm + 19 biyta. De är högt och vackert belägna med utsikt över omgivande naturområden.

Fabian Billing konstaterar att det som nu planeras och byggs i Mölndal ligger helt i linje med Riksbyggens grundidéer att alltid bygga med fokus på långsiktig hållbarhet. Det handlar om kvalitet och energieffektivitet och många olika åtgärder som sammantaget minskar miljö- och klimatpåverkan.

– Alla bostadsrättslägenheter som vi bygger certifieras till exempel minst enligt Miljöbyggnad silver. Det innebär hårda krav på energianvändning, sunda material och tyst inomhusmiljö. Bostadsrättsföreningarna i Mölndals innerstad är dessutom försedda med cykelparkeringar, laddplatser för elbilar och bilpool. Men långsiktigheten sträcker sig längre än så, påpekar Fabian Billing.

– Visst, vi utvecklar och bygger bostäder, men vi tar också hand om den fortsatta förvaltningen av bostadsrättföreningarna. Det är det inte alla som gör. Vi ser oss därför inte bara som husbyggare, utan snarare som samhällsbyggare. Tillsammans med respektive bostadsrättsförening har vi en gemensam hållbarhetsambition om ett hundraårigt förvaltande.

Det om något har varit utmärkande för 80-åringen Riksbyggen, ända sedan starten 1940. I det fallet är vi ganska unika. Det är väl något att fira!