Nysatsning på Edsvik SOLLENTUNAS KULTURPÄRLA

 

Anna Franzén

EDSVIK KONSTHALL har länge lockat kulturintresserade från hela Storstockholm till Sollentuna. Nu satsar kommunen på att utveckla området med aktiviteter för hela familjen och göra Edsvik till en självklar destination på Stockholms besökskarta. 

Där en av våra finaste platser som vi nu gör ännu bättre, säger Anna Franzén, projektledare för Edsvik. – Läget för ett kultur och fritidsområde kunde väl knappast vara bättre. Det är en otroligt värdefull plats för både Sollentunabor och besökare. En havsvik med park, natur, historiska hus, museer, konsthall, restauranger och evenemang året runt.

Edsviksområdet, som ligger på promenadavstånd från Sollentuna centrum, bjuder på konst, kultur, design och mathantverk i kulturhistorisk miljö. Här finns Edsvik Konsthall – en av Sveriges största konsthallar – och det unika motorcykelmuseet MC Collection, Edsbacka Wärdshus och mysiga Café Brygghuset. Edsbergs slott bjuder ofta in till evenemang och guidade turer. I lokalerna finns också Kungliga musikhögskolan och ibland kan man höra toner av kammarmusik ute i parken.

– Vi vill förädla, utveckla, samordna och paketera Edsvik till ett eget varumärke i Sollentuna, som både ska locka besökare utanför kommungränserna och ge mervärde åt invånarna, säger Anna Franzén.

SATSNINGEN PÅ EDSVIK betyder också att det satsas på utemiljön. En ny utsiktsplats där besökare kan ta rast och njuta av utsikten över Edsviken har byggts i nära anslutning till en ny lek- och aktivitetspark. Trädgårdsodlingar, grillplatser, bättre skyltning och parkering är andra insatser för besökarnas bästa. Nu byggs också en raststuga i slottets gamla oxstall.

– En viktig målgrupp är barnfamiljerna. Ett av målen har varit att man ska kunna tillbringa en hel dag i Edsvik. Det är så kul att det slår in nu när det blir ännu mer att se och göra för både stor och liten, säger Anna Franzén och betonar att satsningen och förädlingen sker med varsam hand, utan att förstöra områdets lummiga och fridfulla platser.

– Vi vill att fler ska hitta hit och upptäcka vilken pärla Sollentuna har. Min förhoppning är att vi under de kommande åren ska se parken runt Edsvik sjuda av liv och rörelse, när människor i alla åldrar njuter och har roligt.

Foto: Erik Mårtensson