Ny skola i gammal kropp

Byggnaden som nu rymmer Tallhagsskolan är cirkelrund med en skolgård i mitten. En del av förändringen har varit att dela in byggnaden i mindre ”tårtbitar” för att eleverna inte ska uppleva det som en jättestor skola. (Foto: Rosie Alm)

Höstterminen vid Tallhags­skolan startade med invigning. I Linnéuniversitetets gamla lokaler Kalmar Nyckel står nu en helt ny grundskola färdig. På området finns både förskola, särskola, fritidshem, mellanstadium och högstadium.
– Förändringen har skett på insidan, medan stommen fick vara kvar. Ur klimatperspektiv känns det verkligen bra att kunna göra nya verksamhetslokaler i en befintlig byggnad, säger Linda Elmgren, vd KIFAB i Kalmar.

Redan för flera år sedan fick Andreas Hjortenkrans, rektor för Tallhags­skolan, erbjudandet att vara med och bygga en helt ny skola. Ett erbjudande han inte kunde säga nej till.

– En sådan fråga får man bara en gång under sin livstid, säger Andreas Hjortenkrans.

Då inledde Andreas Hjortenkrans och KIFAB ett nära samarbete som pågått sen dess. Andreas Hjortenkrans tog in önskemål från pedagoger och elever. Linda Elmgren och hennes team arbetade för att hitta lösningar. Bland annat fanns möjligheten att skapa klassrum som bättre motsvarar de krav som är anpassade för dagens pedagogik. Alla klassrum är 60 kvadratmeter med integrerade grupprum, separata ”tysta” rum för elever som vill arbeta ostört och en del av klassrummet som skärmas av med draperi.

– Tanken är att alla elever ska hitta en plats att arbeta på som passar dem. Samtidigt kan pedagogerna ha full uppsikt över alla elever, även när de delas upp för grupparbete, säger Andreas Hjortenkrans.

Specialsalarna för teknik, naturorienterade ämnen, slöjd, musik och hemkunskap har fått väl tilltagna ytor och uppfyller dagens standard. Eftersom många ytor har heltäckningsmatta använder eleverna inneskor. 

Tidigare elever fick önska vad som skulle finnas på den skolgården som finns innanför skolbyggnaden. Eftersom ingen utomstående kan komma dit finns studsmattor som är nedsänkta i marken, sparkcyklar, gungor och hängmattor som annars riskerar att bli stulet. 

En av utmaningarna var att bli färdiga i tid. Hela ombyggnationen är genomförd under en pågående pandemi. Förutom de vanliga hindren som kan tillstöta fanns nu också risken att råka ut för försenade leveranser och förseningar på grund av sjukdom. 

– Det hade inte varit roligt om vi inte hunnit bli färdiga till skolstarten när 600 elever väntar på att få börja skolan. Men det har gått över förväntan. Hela teamet har varit aktiva och kommit med konstruktiva lösningar för att vi skulle lyckas bli färdiga i tid. Ett riktigt bra teamwork. En stor eloge till alla inblandade, säger Linda Elmgren.